Bursa’da bulundu Avustralya’da satılıyor! En ucuzu 250 dolar…

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa’da bulunan bir taşın Avustralya’da nasıl işlenip satıldığını bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’da bulundu Avustralya’da satılıyor! En ucuzu 250 dolar…

Aydın, yazısında şu bilgileri verdi:

Yıllar evvel Harmancık’ta köylünün tarlasından ton hesabı, çok ucuza satın alınıp, nerede kullanılacağı bile açıklanmadan götürülen taşların bugün Avustralya Televizyonu’nda gümüş yüzüklerin üzerinde takı olarak satıldığını görüyoruz.

Tespitleri, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarım Programı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murat Hatipoğlu hoca ve ekibi seneler önce bölgedeki incelemeleri sırasında yapmıştı.

Harmancık ilçemize bağlı Akpınar Mahallesi sınırlarındaki Uluköy’de tespit edilen süstaşları artık dünyanın dört bir yanına satılıyor.

Gelişmeyi Prof. Hatipoğlu sosyal medya hesabından duyurunca bizim de dikkatimizi çekti.

Avustralya televizyonunda Harmancık’ta çıkan süstaşlarından yapılmış gümüş yüzüklerin en ucuzunun 250 dolarlar civarında satıldığını görüyoruz. Kolye ve bilezikli fiyatlarının da 1000 dolarla kadar satıldığı anlaşılıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatipoğlu gelişmeyi su satırlarla duyurdu;

“Avustralya televizyonunda satılan gümüşlü takılar ve ismini benim koyduğum Bursa/Harmancık bölgesinde bulunan Tavşanlı Metamorfik Zonunun harika kayacı olan (başta jadeit olmak üzere altı farlı mineralden oluşmuş) ve dünyada sadece burada bulunan Türkiyenit süstaşlarımız tanıtımımızı yapan doğal elçilerimiz olarak hepimize gurur vermektedir.

Türkiye’nin topraklarından çıkmış cevherin işlenip, yurtdışına satılması gurur verici. Hem döviz girdisi hem de sağladığı refah açısından sevinmemek mümkün değil.

Keşke o refaha, zengin cevherin üzerinde oturan yoksul köylü de erişebilmiş olsa.

Kendi doğum yerimizi de olan Harmancık’ta tespit edilen böylesi değerli bir süstaşının ülkemize döviz getirmesini önemsiyoruz.

Bağrında değerli krom, kömür, süstaşı vb. gibi cevherleri barındıran topraklarda yaşayan yoksul insanımıza da bunların getireceği zenginliğin fazlasıyla yansımasını diliyoruz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X