Bursa’da Cargill’e büyük şok!

Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde faaliyet gösteren Cargill firmasının imar planları yargıya takıldı… Bursa 2. İdare Mahkemesi, Orhangazi Belediyesi’nce tesisin bulunduğu alanı kapsayan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de onayladığı 1/1000 ölçekli uygulama imar planının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Bursa’da Cargill’e büyük şok!

Orhangazi Belediyesi’nce en son üretilen uygulama planına 25000’lik nazım plan dayanak gösterildi ancak bu plan için de yürütmeyi durdurma kararı bulunduğundan, mahkeme iptali istenen imar planının hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve yürütmesini durdurdu.

Davacılar, AİHM kararı uygulanmayan mahkeme kararlarından dolayı Cargill sürecinin tümünün hukuka aykırı olduğunu belirtti.

2. İdare Mahkemesi kararında, plan hiyerarşisinin, hangi ölçekte olursa olsun tüm planların bir üst ölçeğe uygun olarak hazırlanması gerektirdiğini dikkate aldı.

Dava konusu uygulama imar planına dayanak gösterilen 1/25000 ölçekli planın da “sürdürülebilirlik ilkesi, koruma-kullanma dengesinin sağlanması hedefi ve doğal alanların korunması gerekliliği kararı ile uyumsuzluk göstermesi” nedeniyle aynı mahkemece yürütmesinin durdurulduğu belirtilerek şöyle denildi: “1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın yargı kararıyla hukuka aykırı bulunarak yürütmesinin durdurulması sonucunda hukuki dayanağı kalmadığı ve bu sebeple tesis edilen dava konusu işlemde sebep unsuru yönünden ve planların kademeli birlikteliği ilkesi gereğince hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X