Bursa’da emlak kaosu kapıda!

Artan maliyetler nedeniyle konut üretilmediği için kiraların asgari ücret bandına yükseldiğini belirten Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, ‘‘Daha üniversite öğrencileri gelmedi. 1+1 daireler bile 2 bin TL oldu. Yerleştirme sonrası şehirlerde kaos yaşanacak” dedi.

Bursa’da emlak kaosu kapıda!

Hatice DAL
İnşaat maliyetlerinin artması, yeni gayrimenkullerin yapılmaması ve yabancıya konut satışının teşvik edilmesi; hem kiralık hem de satılık ev fiyatlarını uçurdu. Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, vatandaşı isyan ettiren fahiş artışların sadece Bursa’da değil tüm Türkiye’de yaşandığını sorun olduğunu söyledi. Osmangazi ve Yıldırım’da 3+1 konut kirasının asgari ücret bandında olduğuna dikkati çeken Çelebi, Nilüfer’de ise aynı düzeydeki evin 4 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıktığını anlattı. Bu artışların tercihleri de değiştirdiğini dile getiren Çelebi, ‘‘Atamayla Bursa’ya gelen memurlar önceden ilk tercih olarak Nilüfer’i seçiyordu. Şimdi ise öncelikleri arasına Nilüfer’i almıyorlar, Osmangazi ve Yıldırım’da ev bakıyorlar. Ev bulamadıkları takdirde Nilüfer’i alternatif tutuyorlar. Birkaç yıl önce durum tam tersiydi” dedi.

BANKALAR %40 VERİYOR
Orta ve dar gelirli kesimin konut sahibi olamadığına dikkat çeken Çelebi, şöyle konuştu: ‘‘Öncelikle konut alacak kişilerin borçlanmadan yana yani banka kredilerinden dolayı bir tedirginliği var. Bankalarında kredi vermeden yana bir tedirginliği var. Devlet bankaları kredi için rakamı minimuma çekerken, özel bankalarda ise faizler çok yüksek. Artık ev almak isteyenlerin birikimi olması şart. Geçmişte alacağınız evin fiyatının yüzde 90’ınını kredi çekebiliyordunuz şimdi ise konutun bedelinin yüzde 60’nı biriktirmiş olmanız gerekiyor ki üzerine borçlanmayla tamamlayabilin. Bursa merkez ilçelerinden birinde 2+1 ev sahibi olmak isteyen vatandaş, minimum 1 milyon TL’yi cebinden çıkarması gerekliliğini biliyor. Nilüfer’de sıfır projeler için 2 milyonluk fiyatlar belirleniyor.

‘EV YOK, ÇADIR KURACAĞIZ’
Konut satış ve kira bedellerinde yaşanan yüksek artışa tepki gösteren Çelebi, şöyle devam etti: ‘‘Kiralar çok yükseldi diye kirada oturamıyoruz, evler çok pahalı diye satın alamıyoruz. Artık çadır kuracağız. Gerçekten bir eylem göstereceksek, bizler de çadır kuracağız. Tepkimizi koymak zorundayız. Bundan sonra kiralarda düşme eylemi çok az öngörüyoruz, yükseliş de beklenmiyor. Özellikle satılık evlerde balon bir piyasa ortaya çıktı. Dövizde ve altında yaşanan hareketlilik nedeniyle dönüş güvenli liman olarak görülen gayrimenkule oldu. Rakamlar bu yüzden şaşmaya başladı. Şimdi ise fiyatları aşırı arttıranların takipte olduğu bir dönemdeyiz. Gayrimenkulda 64 bin kişiye ceza yazıldı.”

KAOS KAPIDA! 150 BİN KONUT DENGE SAĞLAR
Çelebi, Bursa’ya üniversite eğitim almak için gelen öğrencilerin de kiralar karşısında zorluk yaşayacağına dikkati çekerek, ‘‘1+1 apartlar dahil 2 bin TL’den seyrediyor. 4 bin liralara kadar dayanan evler var. Bu anlamda yerleştirmeler sonucunda Türkiye’de bir kaos çıkacağını düşünüyorum” dedi.
Çelebi, Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapımına başlanacağını duyurduğu 150 bin sosyal konut projesinin ise dar gelirliye ciddi anlamda destek vereceğini vurguladı. Çelebi, ‘‘Serbest piyasa ciddi anlamda hacim yakalar. Fakat bunların bugün başlanıp biterek içine yerleşilmesi 2 yıl. Yani biz bu süreçte bu konutları beklerken yine serbest piyasadan destek almak zorundayız Yapılan konutların piyasada dengenin yakalanmasını sağlayacağı da bir gerçek.”

150 BİN YENİ KONUT PROJESİ SORUNLARI 2 YIL SONRA ÇÖZER

Üniversite eğitim için Bursa’ya gelen öğrencilerin kiralar karşısında zorluk yaşayacağını dile getiren Erdal Çelebi, çözümün yeni inşa edilecek 150 bin konut projesiyle 2 yıl sonra aşılabileceğini söyledi.

%25’İN ÜZERİNDE ASLA KİRA ARTIŞI YAPMAYIN

Kiracıyı yüksek enflasyondan korumak için belirlenen ‘‘yüzde 25’lik zam sınırı”nın bazı konut sahipleri tarafından uygulanmadığını ifade eden Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, şu uyarılarda bulundu: ‘‘Hakkınızı her türlü arayın. Yüzde 25’in üzerinde bir oranda asla ve asla kira artışı yapmayın. Devletin aldığı bir karara mülk sahibi olarak karşı çıkamazsınız. Her ne olursa olsun, Bursa Emlak Müşavirleri Odası hükümetin aldığı tüm kararların yanındadır. Herhangi bir sıkıntısı olan herkes, bize ulaşabilir.”

HABERİ PAYLAŞ
1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X