Bursa’da emlak piyasası ne durumda? Baraka Gayrimenkul’ün kurucusu Gündüz’den önemli tavsiyeler…

İz Bırakanlar programında gündemi meşgul eden birçok konu ele alınıyor. Programın bu haftaki bölümünde ‘gayrimenkul piyasaları’ ile ilgili bir uzmanın görüşlerine başvuruldu. Baraka Gayrimenkul kurucusu Ertuğrul Gündüz, Bursa’daki emlak piyasasını değerlendirdi. Gündüz, Bursa’nın birçok farklı bölgesinden örnekler verdi. 

Bursa’da emlak piyasası ne durumda? Baraka Gayrimenkul’ün kurucusu Gündüz’den önemli tavsiyeler…

Röportaj: Murat Günay

Kamera: Bircan Örsel / Kurgu-Montaj: Dilek Özyer

Kentteki daire fiyatlarının nasıl oluştuğu konusunda ayrıntılı bilgiler veren Gündüz, kısa sürede yaşanan fiyat farklılıkları hakkında önemli tavsiyelerde bulundu. Deneyimli uzman; hızla artan maliyetler yüzünden konut fiyatları da artarken, yatırım yapmak isteyenlerin elini çabuk tutması gerektiğini söyledi. 

Sayın Ertuğrul Gündüz, bugün Bursa’daki emlak piyasasının durumu nedir? Alış, satış ve kiralama fiyatları gerçekçi mi?

Evet, gerçekçi. Bu fiyatların gerçekleşmesinde birden fazla faktör bulunuyor. Öncelikle maliyetlerin artışı çok ciddi etki yaptı. Örneğin inşaat demirine 1’e 10 oranında zam geldi. Arsa paylarından tutun da elektrik prizine kadar bütün hammadde ve işçilik ücretlerine çok zam geldi. Bugün sıfır bir dairenin maliyeti, arsa paylarıyla birlikte 2-2.5 milyon liralık seviyelere geldi. Müteahhit bunu 2-2.5 milyon liraya satarsa zarar ediyor. Bu maliyet artışı yüzünden müteahhitler kendilerini biraz geri plana çektiler diyebilirim. Ancak bu duruma rağmen talep artışı yaşanınca ve eldeki yeni daire adedi az olunca fiyatlar şişmeye başlıyor. Eldeki mülkler değerlenmeye başlıyor.

Kira artışları ile ilgili analiziniz nedir?

Şöyle örneklendirerek anlatmak isterim; eskiden bir dairenin fiyatı 500 bin lira idi. Bu parayı faizde değerlendirirseniz aylık getirisi 2-3 bin civarında oluyordu. Ancak şimdi işler değişti. Artık aynı daire çok yüksek bedele alıcı bulunca, daire sahibi elinde tutmak istiyor çünkü elde edeceği aylık gelirin artacağını biliyor. Ama tüketicilerin geliri aynı oranda artmadığı için bir denge kurulamıyor. Burada kira fiyatlarının enflasyona göre değil de kişilerin gelirine göre artış göstermesi gerekiyor. Örneğin memur maaşlarına yapılan zam oranında kiralar artarsa bir denge kurulabilir. 

Arzın çoğalabilmesi için neler yapılması gerekir?

Bursa’nın bütün verimli arazilerinin imara açıldığını görüyoruz. Kullanılmayan arazilerde, belirli şartlar altında, yani kooperatif sistemine yakın model ile müteahhitlere projeler verilebilir. Daire sayısı da o yerlerde artırılabilirse inanın çok fazla daire yapılır ve daha çok dar gelirli insan ev sahibi olabilir. Kiraya verilen para havaya atılan paradır. Ne yazık ki ülkemizdeki memur ve emekçi kesim hayatının son beş-on yılında olabiliyor ve mürüvvetini göremeden de hakkın rahmetine kavuşuyor. Elbette buradaki temel çözüm hayat standartlarının yükseltilmesi yani gelirlerin artırılmasıdır. 

Bursa’nın farklı noktalarında da çalıştınız mı?

Evet, Bursa’nın hemen hemen her noktasında çalıştık. Ofisimiz Özlüce’de ve Mudanya ile Nilüfer ilçesinin her bölgesinde çalıştık. Bu aralar Gemlik, Serbest Bölge’de, TOGG Fabrikasının açıldığı bölgedeki arazileri değerlendiriyoruz. 

Üst seviyedeki yatırımcılar için konuşacak olursak, büyük hacimli işler de yapıyor musunuz? Fabrika arazileri alım-satımı talepleriyle de ilgileniyor musunuz?

Evet, ilgileniyoruz. Baraka Gayrimenkul olarak birçok sanayici büyüğümüz ile uzun süredir çalışıyoruz. Bursa’nın her yeri satılık ama bazı sanayicilerimiz ille de NOSAB’da olmasını istiyorlar. Metrekaresi 600-700 dolara çıkan bir bölgede ısrar etmek neden? Kendilerine göre haklı sebepleri olabilir. Başköy’de, Kayapa’da, İrfaniye’de dönümü 8-10 milyon liranın altında arazi bulmak mümkün değil. Bir o kadar da üzerine bina yapmak zorundasınız. Bu aşamada belki bir yıl beklemek bile gerekiyor. İşte burada nokta atışı ile iş yapıyorum. Çok iyi inceleyip, yatırımcıyı doğru zamanda harekete geçiriyorum. O yüzden de müşteri portföyü anlamında sıkıntı yaşamıyorum. 

Sayın Gündüz, bir gayrimenkul uzmanının birçok alanda bilgi sahibi olması gerekir mi sizce?

Elbette, gayrimenkul piyasasında çalışmak isteyen bireylerin kendilerini çok iyi eğitmeleri gerekir. Beni ele alacak olursak; profesyonel anlamda futbol oynadım. 1993-1994 yıllarında Büyükşehir Belediyesi’nin Kamulaştırma Biriminde çalışmıştım. Ardından 14 yıl bankacılık yaptım ve uzun süre inceledikten sonra gayrimenkul sektörüne girdim. Bu arada da Bursa ve Türkiye’de olup biten her gelişmeyi yakından izledim. Özetle, spor, yerel yönetimler, finans, siyaset ve emlak alanında bilgi sahibi olursanız işinizi layıkıyla yapabilirsiniz. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X