Bursa’da en anlamlı proje; Umudun Adı Mavi

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi ile Bursa Otizm Derneği ortaklığında hazırlanan anlamlı projeyi bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’da en anlamlı proje; Umudun Adı Mavi

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Proje… Bursa Teknik Üniversitesi ile Bursa Otizm Derneği ortaklığında hazırlandı. Adı da Umudun Adı Mavi olarak belirlendi.

Projenin kritikliği…

Engelli grupları arasında en ağırı olan otistik çocukların becerilerini geliştirip dışa kapalı davranışlarını sonlandırmayı hedeflemesinden kaynaklanıyor.

İşte…

İlkokul sonrası eğitimlerini sürdüremeyip evden çıkamaz hale gelen otistik çocuklara yönelik çalışmayı, proje ortakları olan Bursa Otizm Derneği Başkanı Emel Kanberoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı ve BTÜ Engelli Öğrenci Birim Temsilcisi Doç. Dr. Melda Medine Sunay ile Öğretim Görevlisi Seda Tabanlı’dan dinledik.

Bursa’da engelliler için yapılan projelere destek veren Akın Karakız da sohbete katıldı.

Projenin hedefini Melda Hoca anlattı:

“Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konan çocukların davranış problemlerinin azaltılması ve gereksinimleri olan becerilerin kazandırılması hedefleniyor.”

Ardından…

Bursa OtizmDerneği Başkanı Emel Kanberoğlu otizmi “bireyin dış dünyadaki uyarıları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanmasını etkileyen ve yaşam boyu süren gelişimsel bozukluk” tanımlayıp, sorunun 1-2 yaşlarında ortaya çıktığını vurguladı ve şuna dikkat çekti:

“Otistik çocuklar maalesef zihinsel gelişimle ilgisi olmayan, sosyal gelişimle ilgili yetersizlikte yaşıyorlar. Diğer engel gruplarına göre otizm, tanınma tarihi daha yeni olan, zihinsel engellilikten farklı engellilik grubu.”

Ailelerin de katılacağı 9 ay sürecek programı Doç. Dr. Melda Medine Sunay açıkladı:

“08-30 yaş aralığında 20 kız ve 20 erkek 40 kişiyle ebeveynleri katılacaklar. Otistik çocuklara özgüven kazandırma, denge, dikkat ve yoğunlaşma becerilerini geliştirme, spor ve benzeri faaliyetlerle sosyal ve fiziksel beceriler kazandırmayı sağlamak istiyoruz.”

Biz de…

“Otistik çocuklar çaresiz kalmasın” deyip projeyi destekliyoruz.

 

Bursa’da otizmli sayısı bilinmiyor

Bursa’da… Otistik çocuklarla ilgili 11 dernek var. Bursa Otizm Derneği Başkanı Emel Kanberoğlu aynı zamanda, 130 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Otizm Meclisi’nin 11 kişilik yönetim kurulunda yer alıyor.

Ne var ki…

Otizmlilerle ilgili sağlıklı veri yok. Örneğin, Türkiye’de 1.5 milyon civarı otistik çocuk olduğu tahmin edilirken, Bursa’da 5 bin civarı olduğu zannediliyor.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X