Bursa’da faizsiz kredi almak için esnaf oldular!

Bursa’da kayıt dışı çalışan veya dükkan açmayı planlayan 3 bin civarındaki kişi, 50 bin liralık faizsiz krediyi duyunca esnaf odalarına koştu. Bu durum resmi iş yeri açılışı sayısını patlattı.

Bursa’da faizsiz kredi almak için esnaf oldular!

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, kayıtlı işyeri sayısındaki olağan dışı artışın, faizsiz krediden yararlanmak için esnaf odasına kaydını yaptıranlardan kaynaklandığını söyledi.

Arif Tak, esnaf ve sanatkarın durumunu değerlendirerek, yeni projeler hakkında bilgi verdi. Yılın ilk yarısında Bursa’da 5 bin 439 iş yeri açıldığını belirten Tak, buna karşılık bin 888 iş yerinin ise kepenk indirdiğini ifade etti. 

Rakamlara bakıldığında güzel bir görüntü olduğunu vurgulayan Tak, ”Aradaki makas olumlu olarak çok güzel bir rakam. Ancak esnaf ve sanatkarlarla görüştüğümüzde tabi ki sıkıntılar var. Alışverişlerin azlığından, paraların dönmediğinden, senetlerin-çeklerin ödenmediğinden yakınılıyor. Dolayısıyla bu açılış kapanış rakamına baktığınızda burada bir terslik var. Önemli bir fark var arada. Esnaf ve sanatkarlarla görüştüğümüzde bunu teyit etmiyor” dedi.

26 BİNİ AŞKIN İŞYERİ VAR

 

Devletin esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli 50 bin lira kredi verdiğini hatırlatan Tak, Bursa’da son dönemde bir miktar azalsa da 26 bin 597 kayıtsız iş yeri olduğunun altını çizdi. Bu rakamları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan aldıklarına işaret eden Tak, ”Maliyeye kaydını yaptırmış, hatta maliye kaydı olmayanlar bile var, ama odalara kayıtları yok. Bunlardan 2-3 bin civarında kişi faizsiz kredi alabilmek için kayıt yaptırmış. Dolayısıyla aradaki fark oradan geliyor” diye konuştu.

YENİ BİR KREDİ MÜJDESİ

BESOB Başkanı Arif Tak, faizsiz kredi imkanından çok az kişinin yararlandığına işaret ederek, Bursa’da 27 bin kişinin kredi için müracaat ettiğini, ancak bunların üçte birinin desteğe ulaşabildiğini vurguladı. 

Tak şöyle devam etti: ”Bunların içerisinde şirket de esnaf ve sanatkar da var. Tam sayı veremiyorum çünkü net rakamlar yok elimizde. Faizsiz kredinin verilmesi devam etse piyasa yerinden hoplayacaktı. Çok güzel neticeler almış olacaktık ama olmadı. İnsanlarımız krediye ulaşamadı. Bankalar herkese vermedi krediyi ve zorluk çıkarttılar. Kredilerden istediğimiz neticeyi alamadık ama şu anda yeni bir çalışma yapılıyor. Yıl sonuna doğru yeni büyük rakamlarla piyasaya çıkılacak. Krediye ulaşamayanlara da bir çözüm getirecekler. Hazırlıklar devam ediyor.”

ESNAFIN AYAKTA KALMASI ŞART

Kurban Bayramı’ndan çok büyük beklentilerinin olmadığına anlatan Arif Tak, eylül ayında okulların açılacağını ve bunun piyasaya bir hareketlilik getireceğini belirtti. 

Tak, ”Türkiye’de esnaf ve sanatkarların ayakta kalması şart. Bu insanlar kimseye yük olmadan geçimlerini sağlıyorlar. Vergilerini ödüyorlar, istihdam sağlıyorlar, katma değer üretiyorlar. Bu kesimle ilgili hükümetimiz tarafından yapılan çalışmalar olumlu. Şu anda bir sıkıntımız yok. Önümüzdeki günlerde daha güzel şeylerin ortaya çıkacağı kanaatindeyim. Biraz daha sabırlı olalım. Türkiye büyük felaketler atlattı. Birlik ve beraberliği bozmayalım” diye konuştu.

TOKİ 2 BİN KONUT YAPACAK

Sanayi sitesindeki son durumla ilgili de bilgi veren BESOB Başkanı Tak, 125 dükkanın bittiğini ve hepsinin çok iyi iş yaptığını söyledi. 

Diğer 3 bin işyerinin olduğu bölümün de altyapı çalışmalarının noktalanma aşamasına geldiğinin altını çizen Tak, burada yolların asfaltlarının döküldüğünü ve üstyapı ihalesinin beklendiğini dile getirdi. Bölgede çalışanlara bir de müjde veren Tak, ”TOKİ ile görüşüyoruz. Bu bölgede konut yapılacak. TOKİ yetkilileri 15 bin konuttan bahsettiler ama biz bu yoğunluğa ulaşamayız diye düşünerek 2 bin konut ile başlayalım istedik. Müracaatları da aldık. Şuan binin üzerinde müracaat var. TOKİ’ye vereceğiz bu listeyi. Burada 20 yıl vadeli ödemelerle konut yapılacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X