Bursa’da güneş enerjili tarım

Bursa’ın Yenişehir ilçesinde tarım artık güneş enerjisiyle yapılacak. Güneş enerjisi santralinden elde edilecek elektrik hem sulamada, hem tarım ürünü işleyen fabrikalarda kullanılacak.

Bursa’da güneş enerjili tarım

Bursa’nın tarım ambarı Yenişehir’e yenilenebilir enerji santrali kurulacak. Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) ve BEBKA iş birliğiyle hazırlanan proje Almira Hotel’de yapılan toplantıda basın mensuplarına tanıtıldı. ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, Yenişehir’in yenilenebilir güneş enerjisi santraline çok elverişli olduğunu söyledi. Yenişehir’de su kaynaklarının elektrik üretmek için yeterli olmadığını, rüzgar enerjisi için de gerekli esinti olmadığının altını çizen Uysal, “Yenişehir, günde 6 saat 16 dakika güneş alan bir ilçemiz. Türkiye ortalaması ise 7 saat 12 dakika. Türkiye’nin ortalama 1311 KWh/metrekare güneş kapasitesi olmasına karşılık, Yenişehir’in 1400 KWh/metrekare güneş aldığını görüyoruz” dedi. 

Bilinen 2 teknolojinin dışında üçüncü teknolojiyi incelediklerini ve bu teknoloji üzerinde yoğunlaştıklarını anlatan

Uysal, “Bunlardan biri yatay aynalar, diğeri çanak güneş panelleri ve son olarak da kuleye odaklanmış enerji santrali şeklindedir. Bahsi geçen bu teknolojinin bu büyüklükte hiçbir uygulaması henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Yaptığımız araştırmada 5MW’lık elektrik enerjisi üretmemiz için 8 Milyon Euro, 14 milyon Euro ve 30 milyon Euro’luk bir yatırım kurma ihtiyacı olduğunu gördük. Bu yatırımların bize geri dönüşünü, yatırımın büyüklüğüne göre 3, 5 ve 10 yıl olarak tahmin ediyoruz. Ancak bu sistemde enerjiyi kullanmadığımız zamanlarda şebekeye satma durumu da göz önüne alınırsa bu süre daha da azalacaktır. Bu tesisisin kurulması için de 80 dönümlük bir arsa gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Bu projenin hayata geçmesiyle Yenişehir’de bulunan donmuş gıda üretim tesisleri, kurutma tesisleri, soğuk hava depoları ve pompa istasyonlarının elektrik ihtiyacı karşılanacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X