Yılmaz, yazısında dikkat çeken şu bilgileri paylaştı:
Geçen hafta… Pandeminin yoğun olduğu dönem sağlık sorunlarını öteleyenlerin vakaların azalmasıyla hastanelere hücumunu anlatırken iki rakam verdik.
Bursa’nın en büyük kamu hastanesi olan Şehir Hastanesi’nde günlük muayene sayısı 12 bini buldu, ikinci büyük kamu hastanesi Yüksek İhtisas Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ndeki muayene sayısı da 10 bini aştı.
Yazıdan sonra…
Özel hastanelerdeki dostlarla konuştuk. Onlar da yoğunluğa dikkat çektiler. Orta ölçekli bir özel hastanenin yöneticisi, “Kamu hastanelerinden randevu alamayan hastalar özel hastanelere geliyorlar” sözleriyle yorumladı.
Kendi kurumunda çocuk ve kulak-burun-boğaz polikliniklerine başvurunun arttığını söyledi.
Bir de…
Özellikle kamu hastanelerine başvuruda dikkat çeken tuhaflık var. Yoğunluk nedeniyle aksayan sistemlerden uğraşıp randevu alanların bazıları muayeneye gitmiyor.
Bunun oranının yüzde 40’a çıkması hem randevu alamayanlara haksızlık, hem de sisteme getirdiği yoğunluk nedeniyle tıkanmaya yol açıyor.
İşte…
Böyle bir ortamda, geçen haftadan bugüne sağlık kurumlarındaki yoğunluğu merak edince karşımıza çıkan rakamdan tedirgin olduk.
Çünkü…
Bursa İl genelinde, yani tüm ilçeler dahil kamu ve özel hastanelerle Aile Sağlığı Merkezleri’nde günlük toplam 100 bin muayeneye ulaşıldı. Yoğunluk nedeniyle her yer doldu.
Yaz dönemi bu rakam 80 bin barajındaydı.
Konuştuğumuz uzmanlara “Ne oldu da vatandaş hastanelere koştu ve günlük muayene sayısı rekor kırdı?” diye sorduk. Bilinmeyen bir salgın olup olmadığını öğrenmek istedik.
Şunu söylediler:
“Pandemi sürecinde diğer sağlık sorunları ve rutin kontrollerini öteleyen vatandaşlar şimdi hastanelere akın edince böyle oldu. Salgın hastalık yok.”
Son 2 yıldır pandemi nedeniyle günlük vaka sayılarına yoğunlaşmışken günlük muayene rekorları gündeme girdi.
Gerçekten dikkat çekici bir durum.
Günlük vaka 500’lerde, aşıya ilgi yeniden arttı
Bursa… Gerek sağlık yönetiminin aldığı önlemler, gerek kurallara uyumla pandemi sürecinde çok büyük sorun yaşamadı.
Bugün de, günlük vaka sayıları 500 civarında seyrediyor.
Bunda kuşkusuz aşılamanın etkisi var. Gerçi bir ara aşılamanın hızı kesildi, ama özellikle üçüncü doz hatırlatma aşısı ile birlikte yine artışa geçti.
Yine de…
Şu an yüzde 78.4 olan aşılama oranını biraz daha da artırmak gerekiyor.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…