Taha TÜTÜNCÜ
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Bursa’da özel sektörde bir ilki temsil eden deprem izolatörlü konut projesi ‘Tema Esentepe’, inşaat sektörünün genç temsilcilerinden tam not aldı. BHB İnşaat ve 4M Mimarlık Mühendislik ortaklığıyla hayata geçirilen proje, Genç İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyelerinin teknik inceleme gezisine ev sahipliği yaptı.
Ziyarette konuşan BHB İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Halil Bayam, deprem izolatörlü binaların artık sadece kamu yapılarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Söz konusu binaların bugüne dek yalnızca şehir hastanelerinde uygulandığını hatırlatan Bayam, “Biz burada özel sektörde bir öncülük yaptık. Duyduğuma göre bir proje de Yıldırım’da başlamış. Devamının da geleceğini umuyoruz” dedi.

SEKTÖRÜN ÇÖZÜM ÜRETMESİ ŞART
Bina güvenliği konusunda kamuoyunun rehavete kapılmaması gerektiğini ifade eden Halil Bayam, “Burada parabolik bir diyagram, bir denklem var. Örneğin; 6.2 büyüklüğündeki bir depremle 7.2 büyüklüğündeki arasında 10 puanlık bir fark var gibi görünse de bu, aslında 30 katlık bir enerji farkı demek. Deprem büyüdükçe etkisi katlanarak artıyor. ‘Bu kadar korkulacak bir şey yok’ diye düşünmek büyük hata olur. Vatandaştan çok, yerel idarelerin bu konuda rehavete kapılmaması gerekiyor. Bizim amacımız korku yaratmak değil, bu gerçeği her fırsatta hatırlatmak” diye konuştu.

Deprem izolatörlü binaların asıl hedefinin maksimum büyüklükte bir depremde bile yapının hasar almadan yaşamın kesintisiz şekilde devam edebilmesi olduğunu anlatan Halil Bayam, şöyle devam etti: “Elbette bu sistemin bir maliyeti var ama sektörün de artık bu noktada çözümler üretmesi gerekiyor.”

VİZYON OLUŞTURMA HEDEFİ
Teknik gezi sırasında detaylı bilgi alan Genç İMSİAD Başkanı Osman Yıldız ise, genç müteahhitler olarak yenilikçi yapım tekniklerine önem verdiklerinin altını çizdi. Genç İMSİAD olarak biz yeni bir oluşum olduklarına işaret eden Yıldız, “Sektöre nasıl bir dinamizm ve yenilik getirebiliriz, bunun üzerinde çalışıyoruz. Geleceğe yönelik nasıl yapılar inşa etmeliyiz, bu konuda vizyon oluşturmak istiyoruz. Böyle güzel ve örnek bir projeyi Bursa’ya kazandırdığı için Halil Bey’e teşekkür ediyorum. Bu tür yapıların yaygınlaşması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Son dönemde çevre illerde yaşanan depremlerin genç inşaatçıların bilinç düzeyini artırdığına dikkati çeken Osman Yıldız, şunları kaydetti: “Çevre illerde yaşadığımız depremler, deprem izolatörlü binaların ne kadar hayati olduğunu ve deprem gerçeğini bize bir kez daha hatırlattı.”

Flipboard