BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, “Kötü değildi ilk 7. ayda açıldığında insanlar 20 ay boyunca özlemişlerdi bizim mekanlarımızı biz de özlemiştik, kavuştuk. 7. ay, 8. ay, 9. ay, hatta 10. aya kadar işler iyiydi, memnunduk. Burada memnunduk derken ekonomik olarak şunu söyleyelim geçmiş doğan borçlarımızı ödüyorduk” ifadelerini kullandı.
“İşlerimiz tam yüzde 40 düşmüş durumda”
Güler, “Yani 20 ayda bir borç yükü çoğaldı. Bu borç yükünün içinde devletten katkı istedik maalesef alamadık. Bizim sektörümüze olmadı. Hizmet sektörüne çok az destek oldu olduysa da… Yani yüzde 3’üne falan denk gelmiştir. Borç ödedik ama ödediğimiz için çok mutluyduk, mekanlarımızı açtık gene mutluyuz iyi gitti lakin işte bu doların dengesizliğinden dolayı bu dengesizliğin olduğu yerden itibaren tüm arkadaşlarımla konuşuyorum şu an işlerimiz tam yüzde 40 düşmüş durumda. Tam yüzde 40 düştü. Yani biz pandemiye geri döndük, para kazanmama dönemine. Ana sebebi tabii ki bu tüm ürünlere gelen zam, özellikle gıda ve içeceğe gelen zam herkesin dilinde çünkü o herkesi çok fazla ilgilendiren bir konu. Yani markete gidiyorsunuz çıldırmış fiyatlar. Kendi özel yaşamımdan da biliyorum. Bunu müşterilere yansıtmak ne kadar ölçüde mümkün herkes kendi genel gelir giderlerine göre minimum yansıtabilenler oluyor. Ama maksimum yansıtanlar da var. Yani şöyle söyleyeyim bir içeceğin fiyatı ikiye iki buçuğa katladı. Şimdi diyeceksiniz ki asgari ücret arttı o yüzde 50 arttı diğeri yüzde 200 arttı! Yani aradaki açığı, makası görüyorsunuz. Bırakın insanları alt kesim ve orta direk için söylüyorum bunu bırakın böyle restorana, kafeye gidip bir şeyler yemek, içmeyi insanlar artık marketlerden alırken düşünüyorlar bunları. Markette bile çok pahalı. Marketteki fiyatına ürünlerin yüzde 100, yüzde 150 zam geldi. Marketteki fiyatına. Adamın maaşı yüzde 50 zamlandı asgaride” dedi.
“Lüks yerlerin işlerinde bir sıkıntı yok”
“Şimdi bu Bursa’daki işletmelere baktığımızda tamam Bursa 5 milyona yaklaşan bir şehir eyvallah iyi güzel de bunun yüzde 3’ü, 5’inin gelir seviyeleri iyi” şeklinde konuşan Güler, “Mesela şunu açıkça ifade edeyim lüks sayabileceğimiz yerlerin işlerinde bir sıkıntı yok. Neden? O insanların kazançları hala iyi. Yani bugün ihracatçının kazancı, dış ticaret yapanın kazancı hala iyi neden dövizle konuşuluyor ama Türk Lirası ile iş yapanlar diğer o kesim orada büyük düşüş var bizim müşteri kitlemiz de bunlar zaten” görüşünü dile getirdi.
İşletmeciler MESAM’a tepkili!
Turgay Güler, “Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’yle (MESAM) ilgili görevimden dolayı oluşturduğumuz ortak bir grubumuz var 10 kadar arkadaşım bana bir tebligat attılar. Dün uzun bir toplantı yaptık yaklaşık 4 saat sürdü. Tebligatı yapan arkadaşların avukatlık bürosuyla görüşme yaptık. Direkt adam senin ruhsatına bakıyor dışarıdan bu bilgileri alarak kaç metre yazıyor ruhsatında, örneğin 300 metrekare yer tamam diyor sen bana yıllık 17 bin lira ödeyeceksin diyor. Bitti, o kadar! Yıllık 17 bin lira ödeyeceksin, yoksa geçmiş dönemlerde çok yapmışlardı gelip keşif yaptıracağım senin yerinde kolluk kuvvetleri ile bunun fazlasını alacağım gel anlaşalım diyorlar. Oradaki ilginçlik de şu, dört tane müzik birliği var Türkiye’de… İkisi MESAM’a bağlı değil. Diyorum ki hadi senle anlaştık, anladım, sonra öteki gelecek. Ya gelmez diyorlar. Ya niye gelmesin? Gelir… Yani ben olsam giderim. Böyle de bir sıkıntı yine türemeye başladı. Bu uzun zamandır pandemi döneminde yoktu şimdi sektörün son haftada konuştuğu konu bu. Çok anormal rakamlar var. Hani biz tabii ki telif hakkını ödemeyelim gibi öyle bir şey demeyiz. Tabii ki o da bir haktır, sanatçının hakkıdır ama uygun rakamlarla gelin, ödeyelim. Tabii ki müzik çalışıyoruz, arka fonda müzik geliyor. Buna hiçbir itiraz yok. Böyle de bir karmaşanın içindeyiz inşallah hayırlısı olur” açıklamasında bulundu.
“Şubat ayında eyvah diyeceğiz”
BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, sözlerini şöyle tamamladı:
“Pandemiden kalan bir tek sorunumuz var. Kapalı kalınan aylarda ödenmeyen kiralar. Mülk sahipleriyle kiracılar yani esnaf karşılıklı mücadele halinde ve çözülmemiş bir konu. Diyoruz ki devlet olarak bu işe bir el atın. Kiracıların mülk sahiplerine borçları konusu kenarda duruyor. Bu yüzden bugün mahkemelere gidin, sulh mahkemelerinde inanın 10 tane dava görülüyorsa gittim kendim 5’i, 6’sı iş yeri boşaltma davası. Neden, adamın kira borcu var, ödeyememiş, bu durumda… Ben özellikle şunu çok vurgulamak istiyorum biz esnaflar olarak da bu zamların kötü etkisini şubat ayında anlayacağız. Nereden? Enerjiden… Nereden? İşçilik giderinden… Biz aylık hesap yapan insanlarız. Asıl kaos ben özellikle söylüyorum şimdi göremiyoruz diyorum ama şubat ayında eyvah diyeceğiz o zaman başka önlemler başka sıkıntılar çıkacak. Yani ekonomik kaygı o zaman başlayacak.”
BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler’in açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.