Bursa’da kaç Çerkes var? İnsanlık tarihinin kara lekesi sürgünle ilgili dikkat çeken açıklamalar

olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Çerkes Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut, Büyük Çerkes Sürgünü ve soykırımı hakkında çarpıcı bilgiler verdi. “Bursa’da 200 bin civarında Çerkes var” şeklinde konuşan Turgut, “Türkiye’deki Çerkesler anavatanları ile daha iyi ilişkiler kurmak istiyor” dedi.

Bursa’da kaç Çerkes var? İnsanlık tarihinin kara lekesi sürgünle ilgili dikkat çeken açıklamalar

Bursa Çerkes Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut, “21 Mayıs 1864 bir savaşı kaybettikleri gün evet ama bunun 300 yıl öncesi de var. 1556 yılında başlıyor 308 yıl sürüyor bu savaşlar. O dönemlerde Çarlık Rusya’sı sıcak denizlere inmek, o bölgeyi komple ele geçirmek istiyor fakat karşısında Çerkesler var. Bunları aşması için uzun süre savaşıyor. Çerkesler bilfiil 101 yıl savaşıyorlar. Yani o 308 yılın içinde aslında bilfiil savaşla geçen süre 101 yıldır. Bunun sonunda maalesef Çerkesler kendisinden 5 kat daha güçlü orduya daha fazla dayanamıyor. Savaşı kaybediyorlar. Ruslar o günü bir kurtuluş günü gibi anıyorlar. Biz Çerkesler de o günü bir sürgün, soykırım günü olarak anıyoruz. Aslında o savaşlar boyunca 1,5 milyon insan hayatını kaybediyor. Sürgünün olduğu dönemlerde de yaklaşık 655 bin insan hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.

Bizim orada ailelerimiz var, akrabalarımız var”

Turgut, “Türkiye’deki Çerkesler anavatanları ile daha iyi ilişkiler kurmak istiyor. Valizimizi alıp sırtımıza anavatanımıza gidip orada kalabilmemiz lazım. Nasıl şu an Bulgaristan göçmenlerine çifte vatandaşlık var, nüfus kağıdını alıp gidebiliyorlar. Bizim orada ailelerimiz var, akrabalarımız var, atalarımız var, atalarımızın mezarları var. Ben Antalya’ya tatile gitmektense keşke anavatanıma tatile gitsem, oradaki insanlarla tanışsam. Belki buradan oraya göç, tekrar geri dönmek isteyenler olur bunların yolu açılsa. Rusya, Kafkasya’dan defol söyleminden ziyade Rusya ile karşılıklı oturup masaya bu konuların müzakere edilmesi lazım. Çünkü düşmanlıkla da bir şey elde edemeyeceğimiz belli. İyi ilişkiler kurarak bazı şeylerin önüne geçebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Biz Çerkesler gerçekten dilimizi kaybediyoruz”

Turgut, “Biz Çerkesler gerçekten dilimizi kaybediyoruz. Biz istiyoruz ki dilimizi kaybetmeyelim. Çerkeslerin asla ayrılıkçı bir yönü yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne asla kimse bir zarar gelsin istemez. Bu ülkenin sınırları çizilmiştir. Bundan asla hiçbir Çerkesin şüphesi falan da yoktur. Bunun ötesi yok. Bunlar bölmek mi federasyon olmak mı istiyor gibi bazı yerlere çeken insanlar da olmuştu. Asla öyle bir şey yok. Bu ülkede yaşamaktan mutluyuz. Eksik olan taraflarımız var. Dil, kültürü yaşatma gibi. Bunları yaşatmak istiyoruz. Anavatanımız ile de iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Ondan ötesi zaten yok” ifadelerini kullandı.

Bursa’da emniyetin kayıtlarına göre 200 bin civarında Çerkes var”

Levent Turgut, “Bursa’da emniyetin kayıtlarına göre 150 ila 200 bin civarında Çerkes var ama bunun içinde Dağıstanlı Abhazı hepsi var. Türkiye’de 3 ila 5 milyon arasında. Etkinliklerde salon kiralamada kolaylık talep ediyoruz yerel yönetimlerden. Bir etkinliğe gideceksek araç tahsisi istiyoruz. Neredeyse 60 yıllık bir derneğiz. Hep kiracıydık. Biz siyasetten bir şey istemeyi becerebilen bir millet değiliz. Yönetim kurulumuzla bina edinmeye çalıştık. Bir plan, program yaptık. Şu anda 3 katlı, her katı yaklaşık 120 metrekare olan bir binaya sahip olduk. Dernek binamızın açılışını 11 Haziran’da yapacağız” şeklinde konuştu.

Bursa Çerkes Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut’un açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X