Bursa’da ‘kentsel dönüşüm’ kiraları uçurdu

Dönüşüm kapsamına giren siteleri boşaltanların aynı çevrede ev aramaya başlamasıyla kiralık ev sıkıntısı başladı. Ataevler başta olmak üzere bir daireye aynı anda 10 kişi talip olunca kiralar 2 bin liraya ulaştı. Site içlerinde bu rakam 4 bin liraya kadar

Bursa’da ‘kentsel dönüşüm’ kiraları uçurdu

ASLIHAN AYDIN

 

Kentsel dönüşüm, kiralık evlerin fiyatlarını ikiye katladı. Özellikle dönüşümün yoğun olduğu bölge Nilüfer’de kiralar ortalama 2 bin lirayı buluyor.

Kentsel dönüşüm nedeniyle ev fiyatlarındaki artış devam ediyor. Dönüşüm kapsamına giren sitelerin bir anda boşalması ve vatandaşların aynı çevrede ev aramaya başlamasıyla kiralık ev sıkıntısı ortaya çıktı. 

Bursa Emlakçılar Odası Başkanı Erdal Çelebi, dönüşüme endeksli olarak kira fiyatlarında artış olduğunu söyledi. Normal şartlarda kirası bin lira olan bir konutun bin 500-2 bin lira seviyelerine dayandığını ifade eden Çelebi, “Ev sahipleri de maalesef bu yoğunluktan faydalanıyorlar. Ataevler’de büyük bir dönüşüm söz konusu. Bu lokasyona alışmış kesim aynı bölgede olmak istiyor ve 2 bin liraya kadar çıkan kiralar görüyoruz. Bunlar tutarsızlıktan başka bir şey değildir. Site içindeki evlerin fiyatları bin lira ile 4 bin lira arasında değişiyor” dedi.

BİR DAİREYİ 10 KİŞİ İSTİYOR

Dönüşümün olduğu her yerde kiraların çok üst seviyeye çıktığını vurgulayan Çelebi şöyle devam etti: 

“Vatandaşların da şikayetleri var. Ancak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bir kiralık daireyi ortalama 10 kişi talep ediyor. Bu insanların da artık 50-100 liranın hesabını yapmadığını görüyoruz. Birisi daha çıkmadan çevresine haber veriyor. Yerine gelecek biri hemen bulunuyor. Emlakçılara bile düşmüyor çoğu. Kiralık evler altın gibi değerli oldu. Geldiği gün tutuluyor. Evler, değerinden fazla bir fiyata kiraya veriliyor. Kentsel dönüşümden dolayı kiraya geçmiş insanların kira kontratlarını denetlenmesini istiyoruz. En azından devlete vergi olarak geri dönmesi iyi olacaktır.”

GÖRÜKLE’DE DAYALI DÖŞELİ EV BİN LİRA

Eylül ayında ev arayacak öğrencilerin çok sıkıntı yaşamayacağını ifade eden Çelebi, “Genellikle Görükle ve civarını tercih ediyorlar. Ama tabi oranın kiraları da düşük değil. Eşyalı dairelerin kira fiyatları en az bin lira seviyelerinde oluyor” dedi.

İKİNCİ EL KONUT 300-400 BİN ARASI

Satılık evlerde geçen yıla göre yüzde 20 zam olduğunu da hatırlatan Erdal Çelebi, “Bu fiyatların daha çok üzerine çıkacağını zannetmiyorum. Yıl sonuna kadar fiyatların stabil bir şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Nilüfer’de yeni bir proje yapıldığı zaman 500 bin lira altı ve üstü olarak konuşuluyor. Baktığınız zaman brütte metrekaresi 2 bin 500 liraya denk geliyor. Yıldırım ve Osmangazi’de artık pek fark etmiyor. Bursa’da ikinci el konutlar ise 300-400 bin lira arası değişiyor. Tabi 2018 yılında ne olup ne biteceğini, Bursa’daki sirkülasyonu gördüğümüz zaman tahmin edebiliriz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X