Bursa’da kişiye özel imar planı iddiası!

Olay Yazarı Yaman Kaya, Bursa’da yargıya taşınan bir plan değişikliğinin detaylarını bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’da kişiye özel imar planı iddiası!

Kaya, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’da bir plan değişikliği daha yargıya taşınmaya hazırlanılıyor.

Tartışmaya konu olan yer bu kez Orhangazi ilçesi, Çeltikçi mahallesi, Uzuntarla mevkiinde bulunan toplam yüz ölçümü 33.187 metrekare olan 9 parsel.

Peki, tartışma neden kaynaklanıyor?

Gelin anlatmaya başlayalım.

Bölge 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planı’na göre “otoyol alanında ve tarımsal niteliği korunacak alanda” yer alıyor.

Hazırlanan 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı’nda ise parsellere Orhangazi Küçük Sanayi Sitesi’ne kadar Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı imarı verildi.

Ancak bahsettiğimiz bu imar planı Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Bugüne gelirsek…

1/25.000 ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı iptal edildiğinden ötürü 25 binlik plan ortada olmamasına rağmen iddiaya göre parseller kişiye özel plan değişiklikleri ile imara açılmaya çalışılıyor.

Söz konusu plan değişikliklerini takip eden Avukat Erol Çiçek, yaptığımız görüşmede, “Kişiye özel yapılan 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli planlar hukuki dayanaktan yoksun olduğu gibi, tarımsal niteliği korunacak alanlar ve zeytinlik alanlar bir kişinin ticari çıkarları uğruna ‘Özel Sosyal Tesis Alanı, Özel Sağlık Tesis Alanı’ yaftalarıyla imara açılmaktadır” dedi.

Oysaki normalde 1/25.000 ölçekli nazım imar planları yapılmadan alt ölçek planlar ve plan revizyonlarının yapılmaması gerekiyor.

Planlama alanlarındaki su havzaları koruma kuşaklarında, 1/25.000 ölçekli plan yapılana kadar yapılaşmaya izin verilemeyeceği de üst ölçekli planlarda açıkça belirtiliyor.

Hükümler net olmasına karşın hazırlanan plan değişikliği sayesinde bölgeye özel sağlık tesisi, özel sosyal tesis ve ticari alan nitelikleri veriliyor.

Böylelikle bölgede hastaneden tutun da iş merkezlerinden restoranlara kadar büyük bir rant odaklı yapılaşmanın kapısı aralanıyor.

01.08.2022 tarihi itibarıyla 30 gün süre ile askıya çıkarılan plana askıdan indikten sonra dava açılacak.

Tabii yargı süreci tamamlanana kadar neler dikilecek derseniz, Bursa’daki geçmiş örneklere bakarak şunu rahatlıkla ifade edebiliriz:

Hayal bile edemezsiniz!

Olay Yazarı Yaman Kaya’nın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X