Bursa’da konut ve kiraya ‘dönüşüm’ zammı

Bursa’nın merkez ilçelerinde geçen yıla göre konut fiyatları yüzde 25 zamlandı. Kiralarda ise yüzde 30-35’e varan artışlar yaşandı. Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Çelebi, bunda kentsel dönüşümün etkisinin büyük olduğunu ifade etti.

Bursa’da konut ve kiraya ‘dönüşüm’ zammı

ASLIHAN AYDIN

Emlak sektörünün gözde illeri arasında yer alan Bursa’nın cazibesi, kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte daha da arttı.

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, genellikle arsa bulunmayan bölgelerde fiyatların yükseldiği söyledi. 2016 ile bu yıl arasında konut fiyatlarında yüzde 25 fark olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Geçen yıl 300 bin bandında satılan bir konut, bu yıl 350 bin liranın üzerine çıktı. Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve Mudanya da dahil olmak olmak üzere fiyat artışları yaşandı” dedi. 

Çelebi, Nilüfer Akçalar’da yeni yapıların 200 bin liradan başladığını, Balat bölgesinde ise rakamın 1 milyon bandına kadar çıktığını vurguladı. Osmangazi’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapılan yenileme projesiyle Soğanlı’da fiyatların 400 bin lira düzeyinde seyrettiğini kaydeden Çelebi, “Yunuseli’de ise 300 bin liranın altında yeni ev yok” diye konuştu.

İLÇE FARKI KAPANDI

Yıldırım’da konutların 300 bin liranın üstünde bulunduğunu ifade eden Çelebi şöyle devam etti:

“Millet Mahallesi’nde yeni projeler son safhalarına geldi. Orada da arsa sıkıntısı yaşanmaya başladı. Yıldırım’ın üst bölgesinde Mesken ve Fidyekızık civarında evlerin metrekaresi 3 bin lira bandında. Fiyatlar artık stabil hale geldi. İlçeler arası farklar kapandı. Lokasyon değeri çok yüksek, önemli projeler olmadıkça fark etmiyor. Nilüfer’de 350 bin lira civarındaki konutlar, diğer merkez ilçelerde de aynı şekilde.”

DÖNÜŞÜM YÜKSELTTİ 

Erdal Çelebi, kentsel dönüşümün kiralık ve satılık konutları etkilediğini vurgulayarak, “Doğal olarak örneğin A bölgesinde bir yerin yenileneceği haberi gelince oradaki fiyat yukarı çıkıyor. Akpınar’da dönüşüme girecek bölge içinde şu an daire fiyatları 270-330 bin arasında geziyor. Geçen yıl buradaki fiyatlar 150-160 bin lira arasındaydı. Dönüşüm projesi onaylandığı için fiyatlar da arttı” dedi.

 

SİTEDE BİN LİRANIN ALTINDA KİRALIK EV BULMAK ÇOK ZOR

Bursa’da genel olarak kiraların yüzde 30-35 civarında yükseldiğinin altını çizen Çelebi, “Kiralarda da site içinde bin liranın altında pek fazla yok. Bölgesine göre 2 bin 500 liraya yükseldiğini görüyoruz. Sosyal donatıların daha yüksek olduğu yerlerde rakamlar 3 bin-3 bin 500 seviyelerine çıkıyor” ifadesi kullandı.

ALT GELİRLİ İÇİN KONUT SIKINTISI

Tüketicilerin Nilüfer’in Çalı bölgesinde 3+1 daireleri 180-200 bin bandında bulabileceğini dile getiren Erdal Çelebi, “Demirtaş, orta seviye ile alt gruba hitap ediyor. Orada da aynı bu seviyelerde bulunabiliyor. Ama Osmangazi ve Yıldırım’da çok fazla dar gelirli için konut yapılmıyor. Orta gelirin altındakiler Çalı ve Demirtaş bölgesine gidiyor” dedi. Dar gelirli vatandaşın konut bulmakta sıkıntı çektiğini dile getiren Çelebi, “Bu noktada TOKİ devreye giriyor. Gürsu’da dar gelirli aileler için oluşturulan konutlar oluştu. Bazı açıklar bu şekilde kapatılmaya çalışılıyor. Ayrıca dar gelirliler arasında Görükle’de apart daireleri satın alıp, oturdukları bölgelerin kiralarını karşılamaya çalışanlar var” ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKUL FUARI FIRSATI

Erdal Çelebi, Bursa’da konut üretimi ile ihtiyacın eşdeğer seviyede gittiğini  savundu. 19-23 Nisan tarihleri arasında İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı olacağının bilgisini veren Çelebi şunları kaydetti: 

“Biz de orada olacağız. Vatandaşlarımız gelip istedikleri projeleri görebilir, fikir alıp, satışlarını gerçekleştirebilirler. Emlak ofislerinin katılımıyla yatırım maliyetleri 10 bin lira ile 100 milyon lira arasında arsa ve tarlalar da satışa çıkacaktır. Yatırımcıların fuara gelmeden karar vermemelerini tavsiye ediyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X