Bursa’da korkunç manzara

Şap salgını sebebiyle bazı kırsal mahallelerin karantina altına alındığı Bursa’nın İnegöl ilçesinde telef olan üç dana dere kenarına atıldı.

Bursa’da korkunç manzara

Hayvanların kimler tarafından atıldığının tespit edilememesi için kulakları kesilerek küpelerinin alındığı görüldü. 

Yaklaşık 18 bin 500 büyükbaş hayvan varlığının bulunduğu İnegöl’ün üç kırsal mahallesinde görülen şap hastalığının yayılmaması için İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararıyla İnegöl Hayvan Pazarı’nın 3-24 Aralık tarihleri arasında kapatılmasına karar verilmişti. Ekipler hem hastalık görülen hayvanların tedavisi, hem de şapın yayılmaması için seferber olurken, hastalıktan telef olan hayvanlar şuursuz bir şekilde dere kenarlarına atılıyor. Geçtiğimiz akşam Şipali Mahallesi yolu üzerindeki dere kenarında şap hastalığından dolayı telef olan büyükbaş hayvan ölüsü bulunurken, dün akşam daha vahim bir görüntü ile karşı karşıya kalındı. Şap hastalığından dolayı telef olan üç dana, henüz kimliği tespit edilemeyen kişi veya kişilerce Bedre deresi kenarına atıldı.

KULAK KÜPELERİ ALINMIŞ

Öldükten sonra dere kenarına atılan 4-5 aylık danaları gören bir vatandaş durumu zabıtaya bildirdi. Bölgeye gelen İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman ve veteriner ekipleri, dere kenarına atılan büyükbaş hayvanlar üzerinde inceleme yaptı. İlk incelemelere göre, 4 aylık olan danaların şap hastalığından dolayı telef oldukları belirlendi. Danaların kimler tarafından atıldığının tespit edilememesi için kulak küpelerinin alındığı ortaya çıktı.

Danalar kepçe yardımı ile kamyona yüklenip gömüldü. Danaları kimlerin attığı araştırılıyor.

ŞAP BELİRTİLERİ VAR

Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Mesut Karıman, “Cumartesi günüde yine dere kenara atılmış vaziyette bir büyükbaş hayvan daha bulmuştuk. O da şap hastalığından dolayı öldükten sonra atılmış, kulak küpesi kesilmişti. O bir yaşlarında düveydi. Bunlar 4-5 aylık civarında ufak danalar. Buzağılıktan yeni çıkmış danalar. Üçünü de inceledik, ağızlarına baktık, yaralar var, şap belirtileri var. Üçünün de kulak küpeleri kesilerek alınmış. Her zaman besicilere söylüyoruz, belediyemizin 153 hattını ararsalar, ekiplerimiz ölü hayvanı alıp kanunen gömmek zorunda. Ahırlarında hayvanları öldüğü zaman biz gelip alıyoruz, derin bir kuyuya kireçleyip gömüyoruz. Ama vatandaşların bu şekilde davranması kendilerine de zarar veriyor” dedi.

İNEGÖL KARANTİNA ALTINDA

İnegöl’ün şap karantinası altında olduğunun altını çizen Karıman, “İlçe Tarım Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız aşılama yapıyor. Ölen hayvanları bu şekilde atmaları hastalığın daha da yayılmasına davetiye çıkarmış oluyor. Aslında zararı görecek olan yine kendileri. Bunun farkında değiller. Ölen hayvanları hijyenik bir şekilde gömerek hastalığın önüne geçebiliriz. Küpelerini kesip almışlar. Şu an bu hayvanların kime ait olduğu maalesef bilinmiyor” diye konuştu.

Karıman, “İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından İnegöl genelinde şap hastalığına karşı bütün hayvanların aşılamaları yapılmış, bundan iki ay önce bitmişti. Köylerimizde görülen şap hastalığında yeni bir tür ortaya çıktı. Bu Suriye’den gelen bir tür. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün yaptığı aşılar içinde bu tür olmadığı için bu türle ilgili aşı devletimiz tarafından üretilip, geçen haftadan itibaren İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından yeniden aşılamalara başlandı. Bütün köylerde hayvanlar aşılanacak. 3 köyün karantinası devam ediyor. Aşılamalar bitmeden karantinalar kalkmaz. 24 Aralık’ta hayvan pazarının açılmasıyla birlikte o karantina da kalkmış olacak” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X