Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bumkad… 4 yıl önce kuruldu. Üstelik, Bursa Mühendis Kadınlar Derneği önemli bir ayrıcalığa sahip: Türkiye’deki ilk kadın mühendisler derneği.
Kurucu başkan…
Ülfet Öztürk bir yandan görevini sürdürürken, bir yandan derneği büyütme çabasında. 7 kadın mühendisle çıktıkları yolda, bugün 100’e yakın üyeleri var.
Bu da…
İlk hedeflerden birine ulaşıldığını gösteriyor.
Sohbet ederken…
Bumkad Başkanı Ülfet Öztürk şuna dikkat çekti:
“Sektörlerde mühendis kadın oranı çok düşük. Aynı şekilde, fen, teknoloji, matematik gibi bilimlere yönelen kız öğrenci oranı da çok düşük. Bunları çok hızlı şekilde yükseltmemiz gerekiyor.”
Şunu anımsattı:
“Pandemiyle birlikte dijitale hızlı geçiş oldu. 1 milyon yeni meslek doğduğu araştırmalarda yer alıyor. Bunun yüzde 80’i teknoloji-fen ağırlıklı meslekler. Yapay zeka devreye girdi.”
Hedefi şu:
“Kadının farklı yönleriyle teknolojide de yükselmesi gerekiyor. Hem sistem içindeki mühendis kadın, hem kız öğrenci sayıları artmalı.”
Bu noktada…
“Kadınlar sektöre adım atarken çok ürkek yaklaşıyorlar” dedi ve eğitim desteği verdiklerini vurguladı. Bunun da üniversite sürecinde staj, mezuniyette CV desteği olarak yansıdığını söyleyip ekledi:
“Yalnızca sosyal dayanışma sağlamıyoruz. Kadın mühendisleri daha donanımlı hazırlıyoruz. Kız çocuklarının mühendisliğe ilgisini arttırıyoruz. Bir anlamda mühendislik pazarlıyoruz.”
Gerçi…
Bumkad 4 yıl önce Türkiye’nin ilk derneği olarak kurulurken, Amerika ve İngiltere’de örnekleri vardı. Birleşmiş Milletler de 2016’da 23 Haziran’ı Dünya Kadın Mühendisler Günü ilan etti.
Geçen yıl…
Dünya Kadın Mühendisler Günü etkinliği olarak Güçlü Kadın – Güçlü Gelecek paneli düzenleyen Bumkad, bugün de Sürdürülebilir 100. Yıl İçin Mühendislikte Kadın paneli organize etti.
Podyum Davet’teki panel 08.45’te başlayıp gün boyu sürecek ve 5 oturumdan oluşacak.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…