Bursa’da mahkemeden tarihi karar; 102 yıl sonra huzura erdiler…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’da 19 yıl süren bir davanın ve neticesinde ortaya çıkan gerçeği bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’da mahkemeden tarihi karar; 102 yıl sonra huzura erdiler…

Yılmaz, yazısında dikkat çeken şu bilgileri verdi:

Ferhat Baştürk… 1994’ten 2000 yılına kadar Osmangazi Kaymakamı olarak görev yaptı. Üstelik, Orhangazi’nin Çakırlı Köyü doğumlu.

Şu günlerde…

Şehit dedesi için verdiği büyük mücadelenin sonunda daha farklı bir mutluluk yaşıyor. O mutluluğa yol açan gelişmeleri anlatırken önce şunu anımsattı:

“Anadolu’nun işgal günlerinde Çakırlı ve çevresinde 16 bin müslüman Türk ile 21 bin Ermeni ve Rum yaşıyormuş. Eylül 1920’de işgalin verdiği cesaretle Ermeniler resmen soykırım uygulayıp yalnızca o bölgede 48 kişiyi şehit ediyorlar. Köydeki tüm evleri de yakıyorlar.”

Şu noktaya ayrı paragraf açtı:

“Osmanlı adına köylerden vergi toplayanlara verilen adla Mültezim olan dedem Esat Ağa da şehit ediliyor.”

Tarihi bir ayrıntı verdi:

“Köyün kadınları 3 şehidi gizli gizli ve getirip köy meydanındaki çınarın dibine kazdıkları 3 mevziye gömüyorlar. Birine dedem Esat Ağa, birine Tayyare Ömer, birine de Arabacı Ali Osman kıyafetleriyle gömülüyor.”

Ardından…

“2 yıl kimse gelmiyor ve köy boş kalıyor. Kurtuluş Savaşı sonrası insanlar köye ve yakılmış evlerine dönüyorlar” deyip günümüzde verdiği mücadeleyi anlatırken gözleri doldu:

“2002 yılıydı ve Osmangazi Kaymakamı olarak görev yapıyordum. Çakırlı Köyü’nde, Ermeni çetelerin şehit ettiği dedemin de bulunduğu mezarların şehitlik olması için Orhangazi Belediyesi’ne başvurdum. Fakat, vatandaş kullanımında olduğu gerekçesiyle reddedildi..”

Devam etti:

“Bunun üzerine İdare Mahkemesi’ne dava açtım. 19 yıl süren dava sonuçlandı ve mahkeme şehitlik olarak düzenlenmesine karar verdi. Orhangazi Asliye Hukuk Mahkemesi de mülkiyeti belediyeye devretti.”

Vurguladığı şu:

“Çınarın altındaki mevzilere gizlice gömülen 3 şehit için Bursa Valiliği mezar taşlarına yardımcı oldu, Orhangazi Belediyesi de şehitliği yaptı.”

Mutluluğu şu:

“Dedemle birlikte 3 şehit 102 yıl sonra huzura erdi.”

Çakırlığı Şehitliği dünya döndükçe varolacak

6 yıllık Osmangazi Kaymakamlığı sonrası emekli olduktan sonra köyü Orhangazi Çakırlı’ya dönüp yaşamını toprakla dostluk kurarak sürdüren Ferhat Baştürk mutlu:

“19 yıllık hukuk mücadelesiyle en büyük şeref bu. Dünya döndükçe Çakırlı Şehitliği de varolacak.”

Şunu da ekledi:

“Şehitlik için ilgi ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, Orhangazi Kaymakamımıza, Orhangazi Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X