Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından, merakla beklenen memur zammını, “Memurlarımızın ocak ayındaki yüzde 5’lik dönem zammını yüzde 7,5 olarak uygulama kararı aldık. Böylece memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30 buçuk olarak belirledik” sözleriyle kamuoyuna duyurmuştu.
Yapılan artışı değerlendiren Memur Sen Bursa İl Temsilcisi Gökhan Yünkül, “Memur maaş zam oranlarıyla alakalı Memur Sen olarak talebimiz yaklaşık 5-6 aydır var. Çünkü ağustos ayı itibariyle toplu sözleşme gerçekleştikten hemen sonra herkesin malumu olan bir ekonomik dalgalanma, kriz durumu söz konusu olunca ister istemez bu sabit gelirli olan memurların, emeklilerin ve diğer asgari ücretli çalışan kişilerin almış olduğu ücretlere ekonomik koşullar doğal olarak olumsuz bir şekilde yansımaya başladı” dedi.
Yüzde 2.5’lik zam yeterli bulunmadı
Yünkül, “Biz eylül ayı itibariyle artık yeniden bir ek sözleşme imzalanması gerektiğini mevcut ekonomik koşulların tekrar dikkate alınarak bu geçecek olan süre içindeki kayıpların da telafisi için bir ek protokolle tekrardan masaya oturulması, toplu sözleşmede kayıt altına alınan, imza altına alınan bu yüzde 5’lik oranın revize edilmesi gerektiğini ifade ettik. Zaten burada bahsi geçen ocak ayı itibariyle yüzde 30.5’lik zam oranının yüzde 22.5’lik kısmı zaten enflasyon farkı kaynaklı olarak veriliyor. Yani toplu sözleşmede imza altına almış olduğumuz maddelerden bir tanesi bu enflasyon durumunda memurların bu hak kaybının engellenmesi açısından bu enflasyon farkının bir sonraki zam döneminde verilmesiyle alakalıydı. Hal böyle olunca yüzde 22.5’lik enflasyon farkı ocak ayı itibariyle gelmiş oldu yüzde 5’lik Memur Sen’in imza altına almış olduğu toplu sözleşmedeki oran var burada yüzde 2.5’lik hükümet tarafından verilmiş bir artı enflasyon farkının üzerine verilmiş bir zam var. Yani o yüzde 5’lik kısım yüzde 7.5 olarak revize edilmiş oldu. Burada şöyle bir problem var biz buradaki sorunu şu şekilde görüyoruz, evet yüzde 2.5’lik bir zam verilmesi yani enflasyonun üzerine bir refah payı adı altında bunun verilmesini olumlu karşılıyoruz ancak yeterli bulmuyoruz” şeklinde konuştu.
“Yangına bir damla su döküldü”
Gökhan Yünkül, “Burada sosyal tabanı, sosyal kesimleri, kamu çalışanlarını temsil eden kişilerle, sendikalarla, örgütlerle bunun masada oturulup, konuşulup, sahayı tatmin edecek bir oranın ya da zammın verilmesini biz bekliyorduk işin gerçeği ancak bu gerçekleşmedi. Verilen oran sahayı tatmin etmedi. Yüzde 2.5’lik bir artış tatmin edici bir zammı, hayır değil. Bunu zaten sosyal medyada, kamuoyu yoklamalarında, çalışmalarda görüyoruz. Sahada dolaştığımız zaman kamu çalışanlarının takıldığı konunun şu olduğunu biz açık ve net olarak görüyoruz, yani yüzde 30.5’lik bir zam yaptık açıklaması satın alınmış bir ifade değil. Burada konu tamamen yüzde 2.5’lik dilim üzerinde konuşuluyor. Yüzde 2.5 zam verilmiş gibi bir algı söz konusu. Zaten nihayetinde de öyle. Yani yüzde 2.5’lik zam kamu çalışanlarının derdine derman olacak, yarasına merhem olacak bir zam mı diye düşündüğünüzde hayır değil. Evet yangına bir damla su döküldü, dökülmeye çalışıldı ancak yangını söndürecek bir oran değil bu” dedi.
Memur Sen herkese eşit ek zam istiyor
“Baktığınız zaman kamu çalışanlarının son 6 ay içinde ciddi bir kaybı söz konusu, enflasyon kaynaklı kayıptan bahsediyorum. Biz burada oransal bir zamdan ziyade herkese eşit bir şekilde yapılacak bir ek zammı talep ediyoruz Memur Sen olarak ve bunu masada oturup konuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullanan Yünkül, “Burada bir oran vererek ya da bir rakam vererek kamuoyunu çok beklentiye sokmak doğru değil çünkü bu masada oturulup konuşulması gereken bir konu. Masada iki taraf olacak bir sendika olarak biz oturacağız yetkili sendika olarak, bir de hükümet işveren tarafı olarak oturacak masada. Neticede bizim beklentilerimiz olacak, hükümetin de verebileceği tutarlar ya da oranlar olacak. Orada biz pazarlığın söz konusu olması lazım ama buradaki çalışmayı şu şekilde yaptığınızda işte biz yüzde 2.5 artı ilave ödeme yapacağız dediğinizde bu işte maalesef böyle bir olumsuz tablo ortaya çıkartıyor” açıklamasında bulundu.
“Verilen rakamlarla sahanın gerçekleri bambaşka”
Memur Sen Bursa İl Temsilcisi Gökhan Yünkül, sözlerini şöyle tamamladı:
“Masa başında hükümete ya da yetkililere götürülüp verilen rakamlarla sahanın gerçekleri bambaşka. Şunu ifade etmeye çalışıyorum yılbaşında asgari ücretle ilgili bir düzenleme yapıldı. Herkesin malumu, iyi bir oranda zam yapıldı. Vergiden muaf tutuldu. Bu vergiden muaf tutulmasının hemen ardından yine kamu çalışanları açısından da bir vergi muafiyeti getirildi dendi ki asgari ücret tutarı kadar vergiyi almayacağız, gelir vergisinden muaf tutuyoruz. Güzel, iyi hoş. Açıklama şu şekilde geliyor biz kamu çalışanlarının maaşlarına 300 liralık ilave bir gelir sağlamış olduk bu düzenleme ile. Şimdi açıklama böyle. Peki, gerçek ne? Gerçek şu kimisine 38 lira, kimisine 100 lira, kimisine 150 lira evet kimisine de 300 lira. Ama 300 lira bütün devlet memurlarına verilen bir oran değil. Bütün devlet memurlarının aldığı bir rakam değil. Mesela bu 300 lirayı alan bekar bir memur. Sözleşmeli, bekar bir memur 300 lira alacak bu vergi muafiyetinden dolayı artı gelir elde edecek ama evliyseniz üç tane çocuğunuz varsa bunun size katkısı 38 lira olacak ama yetkililerden gelen açıklamaya baktığınızda sanki herkes 300 lira alacak gibi…”
Memur Sen Bursa İl Temsilcisi Gökhan Yünkül’ün açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz…