Bursa’da o araziler artık gözde! ‘Harmancık, Büyükorhan ve Orhaneli’ye neden herkes gidiyor?’

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan BTSO Meclis ve Enerji Konseyi Üyesi Elektrik Mühendisi Erdal Aktuğ, “2019’da araziye yapılan güneş sistemlerinin önü kapanmasaydı enflasyonun bu kadar olmayacağını söyleyebilirim. Enerjiyi düşürün enflasyon da düşecektir. Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli’ye neden herkes gidiyor; o bölgeye güneş hem daha dik geliyor hem daha yüksekte hem de serin. Dolayısıyla verimlilik daha fazla” dedi.

Bursa’da o araziler artık gözde! ‘Harmancık, Büyükorhan ve Orhaneli’ye neden herkes gidiyor?’

BTSO Meclis ve Enerji Konseyi Üyesi Elektrik Mühendisi Erdal Aktuğ, “Gündemde en yoğun konuşulan ve canımızı yakan süreç enerji fiyatları ve elektrik faturaları. Geçmiş yıllara nazaran 2021-2022 yılı içindeki artış oranları tarifelere göre yüzde 200’e varan fiyat zamlarıyla birlikte sanayici ve vatandaş zor durumda. Bu fahiş fiyat artışları aslında perşembenin gelişi çarşambadan belliydi ama bazı önlemler alınmadığından dolayı sürecin de ben bundan sonraki aşamada devam edeceğini, yükselişin süreceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Özünde dışa bağımlılık var”

Aktuğ, “Enerji maliyetleri arttığı için bir şekilde çözüm bulmak zorundayız buna. Bunun özünde dışa bağımlılık var. Kendi kaynaklarımızı kullanamamak var. Bu anlamda da dünyadaki bu konjonktür ve karşımızdaki savaşla beraber ocağın son haftasında yaşadığımız kriz yani doğal gazımız ve enerjimizle ilgili dışarıya bağlıyız. Bunu çözmediğimiz sürece enerji fiyatları devam edecek. Biz ne zaman GES, RES, HES gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına döndük onlarla enerji üretmeye başladık yani kendi göbeğimizi kendimiz kestik o zaman bu fiyatlar stabil hale gelir o zaman sanayicinin de maliyet ve girdi fiyatları minimize olur. Bu olduğunda sanayici rahatlar. Güneş enerjisi santrali en çabuk yapılabilir sistem, en kısa süre içinde yatırıma dönebilir çatılarımızla beraber elde edeceğimiz enerjiyi ucuzlatabilir olmasından güneş diyoruz. Aslında rüzgar, HES ve diğerleri de var bu anlamda sanayicinin şu anda çıkış noktası çatısına güneş enerjisi sistemi kurarak girdi maliyetlerini çok kısa sürede minimize edebilir” dedi.

Enerjiyi düşürün enflasyon da düşecektir”

Erdal Aktuğ, “Teşviklerle ilgili olarak geç kalındığını söylemem gerekiyor. 2019’da araziye yapılan güneş sistemlerinin önü kapanmasaydı şu anda tekrar açmaya çalışıyoruz sıkışıklıktan ve mevzuattan dolayı şu anda bulunduğumuz noktada dışa bağımlılığımızın ben daha az olacağını, cari açığımızın bu kadar olmayacağını hatta şunu söyleyebilirim enflasyonun bu kadar olmayacağını söyleyebilirim. Enerjiyi düşürün enflasyon da düşecektir. Sanayi bölgelerindeki araziler çok pahalı olduğu için arazide kurma hakkının verilmesini istedik. Çatımız yetmiyor ise sözleşme gücümüz kadar kanun şunu diyor sözleşme gücün kadar çatına güneş kurabilirsin bunda engel yok. Çatınız müsait değil, sanayi bölgesindeki öz tüketiminizin olduğu yer pahalı orada güneş kurmaktansa OSB ile sınırlı kalan dağıtım bölgesini kendi dağıtım bölgemizle kısıtlamış yönetmelik. OSB dağıtım bölgesi dışında da çatısına yetmiyorsa sözleşme gücü kadar yapabilsin. Şu anda o mevzuatı bekliyoruz. OSB’de fabrikan var, öz tüketimin var, çatım yetmiyor veya problemli araziye kurayım. Bununla ilgili taslak hazırlandı, çıkmak üzereydi bekliyoruz 10 günden beri. Yönetmelik henüz çıkmadı, sanayici sıkışmış vaziyette. Ön almamız lazım” görüşünü dile getirdi.

Bursa’da 3,5 yılla 4 yılda sistem geri dönüyor”

Yönetmelik çıkmadığı için dağıtım şirketleri el veremiyor. Bürokrasi gerçekten sıkıntı. Bir çatıya iş yapmak yaklaşık 7 aylık bir süreç bunun yarısı izinler, belgeler, bürokrasi, çağrı mektubuna cevap… Dijital çağda yaşadığımız bu süreçte 10 dakikada yapabildiğimiz her işi 3 ayda nasıl yaparız anlamış değiliz bu anlamda her şeyi aldıktan sonra tesisi kurmak 15 gün” ifadelerini kullanan Aktuğ, “2019’daki yönetmelikten önce 1 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali 1 milyon 200 bin dolara yapıyorduk. 2017 gibi… Şu anda 600-700 bin dolar bandında. Arazi olursa arazinin kendi bedelinden dolayı biraz daha pahalı ama bundan 5 sene önceye göre yüzde 40 geriye geldi fiyatlar. Panel teknolojisi arttıkça fiyatlar daha da geriye gelecektir. Yatırımın amortisman süresi eskiden 9 yıl civarındaydı şu andaki elektrik fiyatları ile beraber amortisman süreleri Bursa’da 3,5 yılla 4 yılda sistem geri dönüyor” açıklamasını yaptı.

Bursa, biraz daha avantajlı”

BTSO Meclis ve Enerji Konseyi Üyesi Elektrik Mühendisi Erdal Aktuğ, sözlerini şöyle tamamladı:

Türkiye’nin güneşlenme ile ilgili en kötü yeri bile Avrupa’dan iyi. Bursa, bu açıdan biraz daha avantajlı. Çok güneş olan yerde çok enerji üretilmiyor. Panellerimizin verimli çalışabilmesi için hafif serinlik lazım çok sıcak olmaması lazım. Serin yerlerde güneşin de dik ışınlarının geldiği yerlerde panel daha verimli çalışabiliyor. Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli’ye neden herkes gidiyor o bölgeye güneş hem daha dik geliyor hem daha yüksekte hem de serin. Dolayısıyla verimlilik daha fazla. En uygun ilçeler buraları. Şu anlamda da en uygunlar o bölgede arazi maliyetleri düşük ve marjinal tarım arazileri fazla ve tarım arazisi yok. Tek sıkıntımız var. Dağ bölgesinde tüketim yok, dağıtım şirketi haklı tüketim olmadığında biz GES’leri yapıp da sisteme entegre ettiğimiz zaman gerilimler yükselecektir. Buna bir çözüm bulmak, altyapı yatırımları yapmak lazım.”

BTSO Meclis ve Enerji Konseyi Üyesi Elektrik Mühendisi Erdal Aktuğ’un açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X