Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Günümüzde… Her alanda geri dönüşüm çok önemli hale geldi. İsrafı önleyip yeniden yararlanma fırsatı veren geri dönüşüm projeleri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de destekleniyor.
Bu da…
Dönüşüm sektöründe olan kurumları çok yakından ilgilendiriyor.
Nitekim…
Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası’na kayıtlı 600 işyeri var. 900 kadar da kayıtdışı işyeri olduğu sanılıyor.
Kayıtlı hurdacı işyerleri de, 30 kişiye kadar çıkan kadrolarıyla Bursa’dan her gün 10 bin ton civarı geri dönüşüm topluyorlar.
Fakat…
Sektörün ciddi bir sıkıntısı var. Onu da, 1 ay önce kongrede seçilen Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Mehmet Eraslan, yönetimde yer alan Agah Aşkın’la birlikte ziyarete geldiğinde açıkladı.
Mesleği adına üzüntüsü şu:
“Bizim sektörümüz Suriyelilerle anılır, hırsızlarla karıştırılır hale geldi.”
Söylediği şu:
“Hırsızlık olaylarının yüzde 80-90’ı Suriyeli kaynaklı. Belediyelerin verdiği elektrikli araçlar ve çek-çeklerin karıştıkları hırsızlıklar da hurdacılara mal edilip kayıtlara bu şekilde geçiyor.”
Ardından…
“Biz hırsız değiliz” dedi ve şunu vurguladı:
“Kayıtlı hurdacı esnafı vergisini tam verir. Elinde Çevre Bakanlığı lisansı olur. Son günlerde ödenemeyecek meblağlarla cezalar kesiliyor. Mühürlü işyerlerinde çıkan sorunlar nedeniyle cezaevine giren üyelerimiz var.”
Şunu da ekledi:
“Valilik, belediyeler, Çevre Bakanlığı heyetleri sürekli işyerlerimize baskın yapıyor. Bunlar da esnafımızı çevrede zor duruma düşürüyor.”
İstekleri şu:
“Türkiye’de Hurdacılar Sitesi olmayan tek il Bursa. Biz de, 20 yıldır konuşulan konuyu sonuca ulaştırıp esnafımızı kooperatif yoluyla bir sitede toplamak istiyoruz. Bu site için Yenişehir Erdoğan Köy ve Kayapa’da iki yer belirlendi, ama bir türlü onaylanmıyor.”
Çağrısı da şu:
“Projemiz ya onaylansın, ya da uygun bulunan bir yer gösterilsin.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…