Bursa’da sarsıcı tablo! ‘Jübile dönemine girdi’

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın Pazartesi Söyleşileri’nde bu haftaki konuğu Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca. Karaca, artan girdi maliyetlerinin çiftçinin belini kırdığını söyledi ve çarpıcı bir tablo ortaya koydu…

Bursa’da sarsıcı tablo! ‘Jübile dönemine girdi’

Artan girdi maliyetlerinin çiftçinin belini kırdığını söyleyen Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, sarsıcı tabloyu şu sözlerle ortaya koydu: “Döviz kurunun yükselmesiyle girdi maliyetleri de fahiş şekilde arttı. Gübrenin fiyatı 100 liradan 500 liraya çıktı. Üretici, yıllarca gözbebeği gibi baktığı hayvanlarını, yem fiyatlarının yüksekliğinden, süt fiyatlarının düşüklüğünden dolayı  kesime gönderiyor. Çiftçi 2020’de jübile dönemine girdi.”

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin ithal ettiği buğdayı ucuza dağıtıp zarar etmesi yerine, yoksullara bedava ekmek dağıtması gerektiğini söyleyen Karaca, bu yolla çiftçinin de korunacağını kaydetti. Kırmızı ete birkaç ay sonra zam beklediğini de söyleyen Karaca, “Karkas etin kilosu 60 liradan 100 liraya çıkacak. Ancak bu fiyat bile besiciyi zarardan kurtarmaz. Çünkü 3 günde bir girdi fiyatlarına zam geliyor” diye konuştu.

—————

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca.

Karaca ile pandemiden etkilenen tarım ve  hayvancılığı konuştuk.

“KITLIK SEVİYESİNDE GIDA SORUNU OLACAK”

Geçen yıldan bu yana başta ABD ve Çin olmak üzere birçok ülke gıda stoğu yapıyor. Bu da gıda ürünlerininin temininde kaygı uyandırıyor. Yakın gelecekte gıda tehlikesinden söz edebilir miyiz?

Kesinlikle edebiliriz. Pandemiden dolayı nüfusu büyük ülkeler stok yaptılar ama tüm ülkelerde rekolte düşüklüğü yaşandı. Bunun nedeni de küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklıktır. Bu durum da sürecek. Bunun yanında  ülkelerin kendi vatandaşını doyurmak için tarım ve hayvancılıkta aldığı tedbirler var. Doğalgaz fiyatlarının yükselmesinden dolayı gübre fiyatlarında anormal artış oldu. Ancak bazı ülkeler çiftçisine destek oldu. Mesela Hindistan,  tarım ürünlerinin yüzde 50’sini sübvanse ediyor. Türkiye’de bu önlemler alınmadığı gibi, işin ciddiyetinin farkında olan da yok. Türkiye’de orta vadede  kıtlık seviyesinde gıda sorunu yaşanacağı kesindir. Çiftçi 2020’de jübile dönemine girdi. Üretici, yıllarca gözbebeği gibi baktığı hayvanlarını, yem fiyatlarının yüksekliğinden, süt fiyatlarının düşüklüğünden dolayı  kesime gönderiyor. Diğer sektörler üretime ara verebilir ama tarım ve hayvancılık sektörü kesintisiz devam etmeli.

Bursa’da yakın gelecekte bir kuraklık tehdidi  görüyor musunuz?

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X