Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanlarında yürütülen çalışmalar kapsamında sivrisinek ve karasinek üreme noktalarında larva mücadelesi ve vektör kontrolü gerçekleştirilirken, yeşil alanlarda afit (yaprak biti) ile mücadele ediliyor. Ayrıca kapalı ve açık alanlarda halk sağlığını tehdit eden bit, pire, hamamböceği ve kemirgenlere karşı da düzenli ilaçlama faaliyetleri yapılıyor.
Tarım Peyzaj AŞ koordinasyonunda yürütülen çalışmalar, 238 ilaçlama personeli, 80 ilaçlama aracı ve 380 ekipmanla gece gündüz devam ediyor. Uygulamalarda hedef dışı canlılara zarar vermeyen çevre dostu biyosidal ürünler kullanılıyor.
Yaz döneminde ekipler, 08.30-17.00 saatleri arasında sivrisinek ve karasineklerin üreme alanlarında larva mücadelesi yürütürken, ergin sivrisineklere karşı ise 20.00-03.00 saatleri arasında araç üstü ekipmanlarla farklı noktalarda ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor. Bitkilere zarar veren afit popülasyonunun kontrol altına alınması amacıyla da yeşil alanlarda gece yarısından sabah saatlerine kadar düzenli mücadele çalışmaları sürdürülüyor.
17 İLÇEDE KAPSAMLI ÇALIŞMA
Tarım Peyzaj AŞ tarafından 1 Ocak-31 Mayıs 2026 tarihleri arasında Bursa’nın 17 ilçesinde yürütülen vektör ve zararlı mücadelesi kapsamında 144 bin 820 sivrisinek üreme noktasında biyosidal ürün uygulaması gerçekleştirildi.
Aynı dönemde 827 karasinek üreme noktası, 17 bin 500 çöp konteyneri, 24 bin 185 rögar ve 1.707 yeşil alan ilaçlandı. Çalışmalar kapsamında 661 adet atık lastik toplanırken, 12 bin 897 kemirgen ve 15 bin 247 hamamböceği mücadelesi uygulaması yapıldı. Ayrıca 4 ayrı pire ilaçlaması gerçekleştirildi.
Teknolojik yöntemlerin de kullanıldığı mücadele çalışmalarında drone destekli 26 uygulama ile toplam 2 bin 500 hektarlık alanda ilaçlama yapıldı. Derelerde ise 104 kez biyosidal ürün uygulaması gerçekleştirildi.









