Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ’ın eski genel müdürlerinden Levent Fidansoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açtığı ihaleyi kazanan Bozankaya firmasıyla imzalanan anlaşmaya dikkat çekti.
Fidansoy, anlaşmayla Emek-Şehir Hastanesi hattında kullanılacak 20 aracın tanesine 4.73 milyon Euro ödeyeceğini duyurdu.
Sözleşmeye göre; araçların ilk tesliminin ise 22 ay sonra başlayacağını ve 30 ayda tamamlanacağı görülüyor. Bu da gösteriyor ki, kaplumbağa hızıyla çalışan mevcut yüklenici firma ile işin bitmesinin 2 ila 5 yılı bulabileceği tahmin ediliyor.
Bu gidişle belki araçlar geldikten sonra bile inşaatın tamamlanması beklenecek.
Fidansoy sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şunlara dikkat çekti:
“Şehir Hastanesi hattı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açtığı 20 adet 28 metrelik vagon ihalesi sonuçlanmış. İhaleyi 3 milyar 596 milyon lira bedelle Bozankaya firması almış. 38 TL kurdan toplam 94 milyon 631 bin 378 Euro’ya geliyor. Birim araç ise 4.73 milyon Euro. Bursaray’a 2010 yılında alınan Bombardier araçlar Frankfurt VGF işletmesine 1.74 milyon Euro birim fiyatla satılmışken, Bursa’ya aynı araç küçük modifiyelerle 3.16 milyon Euro’ya satıldı. Daha sonra Durmazlar’dan aldığımız vagonlar ise 1.7 milyon Euro bedelle alındı.”
İnşa halinde hatlar için Bursaray’ın 64 yeni vagona ihtiyacı olduğunu hatırlatan Fidansoy, “20’si alındığına göre, Büyükşehir Belediyesi en az 44 vagon ihalesini rekabetçi fiyatlarla yapmalıdır. İdeali ise 58 metrelik vagon alımıdır” tavsiyesinde bulundu.
20’sinin alındığı yok, henüz ihalesi yapıldı. İnşaat gibi vagon üretiminde de sarkmalar olursa Emek-Şehir Hastanesi hattının hizmete girişi uzun yılları bulabilir.
Bir de, bu zor ekonomik koşullarda, Büyükşehir Belediyesi hatta kullanılacak kalan 44 vagonu bu dönem içinde alabilecek mi?
Fidansoy tecrübeli ve bu piyasayı iyi takip eden eski bir eski bürokrat.
Dolayısıyla, onun tespit ve önerilerini yabana atmamak gerek.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Tecrübe degerlendimeli