Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Belediyecilikte başarılı olmanın yollarından biri de, çalıştırdığınız personele tatmin edici ücret vermekten ve özlük haklarını iyileştirmekten geçiyor.
Önceki gün, Osmangazi Belediyesi ile Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında 169 kadrolu çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Buna göre; en düşük kadrolu personel maaşı yüzde 45’lik artışla 10 bin 700 liraya yükseldi.
Buna ilişkin haberleri gazetemizde okumuşsunuzdur.
Belediyelerde son dönem kadrolu eleman sayısını azaltmaya dönük girişimler var. Emekli olanın yerine kadrolu personel istihdam etmekten kaçınılıyor.
Çünkü; bunların ücret ve sosyal hakları sözleşmeli ve şirket çalışanlarına göre daha yüksek.
Bu nedenle belediyeler, kurulmuş personel şirketleri aracılığıyla ya da sözleşmeli olarak personel istihdamına ağırlık veriyor.
Osmangazi’de bağıtlanan sözleşme, Başkan Mustafa Dündar’ın belediyenin her biriminde uyguladığı mali disiplinin, çalışanlara da ücret artışı olarak yansıdığını gösteriyor.
Elbette, sadece kadrolu çalışanları kapsayan bu zam oranı ve ücret politikasının, belediyenin diğer birimlerinde, farklı statülerde çalışanlar arasında da iş barışını bozmayacak düzeyde olması gerekir.
Farklı statüde çalışanlarla denge muhakkak kurulmalı.
Kadrolu çalışanlar iyi ücretler alırken, onlarla aynı işi yapan diğer statüdekilerin hakları da korunmalı.
Örneğin;
Milli Eğitim Bakanlığı’nda yıllardır hak ihlaline ve adaletsizliğe neden olan ders ücreti karşılığı sezonluk öğretmen çalıştırma politikasında olduğu gibi, belediyeler kadrosuz ama aynı işi yapan çalışanları da düşük ücret politikasına ezdirmemeli.
Kadrolu personelini enflasyona karşı koruyan Başkan Dündar’ın aynı hassasiyeti diğer çalışanlarına da gösterdiğini düşünüyoruz.
Kalkınmış, modern, temiz, pırıl pırıl, yaşayan herkesin mutlu olduğu kentlerin inşaasında emekçi kadroların katkısı da göz ardı edilmemeli.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…