Bursa’da zeytin şoku!

Ocak ayı sonunda hava sıcaklığının birden düşmesiyle Bursa’da zeytin ağaçları tüm ilçelerde büyük zarar gördü. Donun açtığı hasar nedeniyle bu yıl rekoltede yüzde 60 civarında kayıp bekleniyor.

Bursa’da zeytin şoku!

DERYA DEMİR PINAR

Bursa’nın önemli marka ürünlerinden zeytinde don şoku yaşandı. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen kar yağışı ardından hava sıcaklığının sıfırın altında 12 derecelere düşmesiyle Mudanya, Gemlik, Mustafakemalpaşa, İznik ve Orhangazi’deki zeytin ağaçlarını don vurdu. Bunun, verime yüzde 60 kayıp olarak yansıması bekleniyor. En ağır yarayı ise Mustafakemalpaşa aldı. İlçedeki ürünlerin yüzde 99’unu dondan etkilenirken, bir yıl önce kredi çekerek ağaçların bakımını yapan çiftçinin eli boş kaldı. Beş ilçede rekoltede ciddi anlamda kayıp yaşanması beklenirken, üreticiler çektikleri kredileri nasıl ödeyeceklerinin derdine düştü. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, ilçede 10 bin dönüm alandaki ağaçların tamamının yandığını söyledi. Yaşanan durum nedeniyle 2 yıl boyunca ağaçlardan verim alamayacaklarını belirten Aydemir, ‘’Kasım ayına geldiğimizde toplayacak zeytin olmayacak” dedi.

50 MİLYON LİRA KAYIP

Dondan 30 bin ağacın etkilendiğini ifade eden Aydemir, ilçedeki yıllık rekoltenin normal şartlarda 6 bin ton olduğunu anlattı. Aydemir, ‘’Ağaç başına 20 kilogram zeytin alıyorduk. Bunların kilogramı 5 ila 15 lira arasından veriliyordu. Ancak bu sene 10 bin dönümlük araziden tek bir ağaçtan bile mahsul alamayacağız. Normalde 6 bin ton olan rekoltemiz sıfırlanınca ilçe olarak zeytinden 50 milyon lira civarında kayıp yaşamış olacağız. Geçimini sadece zeytinden sağlayan, tarım kredi kooperatifinden kredi ile ürünlerini büyüten üreticilerimiz var. Zor durumdalar. Destek bekliyoruz” diye konuştu.

MALİYETLER % 30 ARTACAK

Normal şartlarda kasım ayı gibi zeytin toplamaya başladıklarını vurgulayan Aydemir, 2 yılı ağaçlara bakım yaparak geçireceklerine dikkati çekti. Bakır ve dezenfektan işlerini yapacaklarını dile getiren Mehmet Aydemir, ‘’Ancak bakır ücretlerine de yüzde 30 zam geleceği için gelirimizin olması bir yana masraflarımız yüzde 30 oranında artacak. Ağaçların hastalanmaması, böcekten korunması için pek çok işlem yapacağız. Bu da metrekare başına 2 bin lira masraf demek” dedi.

GEMLİK’TE YÜZDE 40 ZARAR

Dondan, Gemlik’in yüksek kesimlerindeki zeytin ağaçları zarar gördü. 15 ila 22 ton arasında olan rekoltenin yüzde 40’ı heba oldu. Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, sağlam kalan ağaçların da hava koşullarından dolayı zarar görmesinden endişe ettiklerinin altını çizdi. Yanmayan ağaçların da gözlerinin açıldığını kaydeden Çelik, ‘’Şu an hava sıcaklığı 20 derece civarında. Bu sıcak havanın ardından yeniden don, kar gibi bir durum gerçekleşirse olması beklenen zeytinler de elimizden gidecek” şeklinde konuştu.

MUDANYA’DA 2 BİN ÜRETİCİ MAĞDUR

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner de, ilçedeki zaiyatın yüzde 70 olduğuna işaret etti. Normalde 30-35 ton rekolteleri olduğunu belirten Döner, ‘’Ancak yaşanan don nedeniyle 110 bin dönüm arazi üzerinde bulunan mahsülün yüzde 70’i gitti diyebiliriz. İki bin zeytin üreticisi mağdur. Milyonlarca lira zararımız var. Konuyla ilgili rapor oluşturarak, ilgili yerlere başvurumuzu yaptık” diye konuştu.

60 BİN DEKAR HEBA OLDU

İznik’te ise don kaynaklı kaybın yüzde 60’ı bulması bekleniyor. Normal şartlarda ilçenin yıllık rekoltesinin 30 bin ton olduğunu söyleyen İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, ‘’Dondan dolayı ağaçlarımız yanıp, kırıldı. Bu nedenle rekolte bu sene ancak 10 bin ton olacak. Bu durumdan 7 bin çiftçi olumsuz etkilendi. 100 bin dekarın, 60 bini zarar gördü” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X