Bursa’daki 89 bin prim borçlusuna çağrı

Bursa’da şu ana kadar 11 bin kişinin prim borcunu yapılandırdığını belirten SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, geriye 89 bin vatandaşın kaldığını, onların da önlerinde 38 günlük bir süre olduğunu söyledi.

Bursa’daki 89 bin prim borçlusuna çağrı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Bursa’da 100 bin prim borçlusunun ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan yararlanabileceğini belirterek, ”Bu kapsamda 1,5 milyar liralık borç var” dedi.

Orhan Koç, dün SGK Bursa İl Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un son yılların en önemli yapılandırması olduğunu kaydeden Koç, bunun devletin işverenle barışı anlamına geldiğini anlattı. Koç, ”Devletimiz daha önceden yapılmış olan cezaların tümünü, ceza ile ilişkin faizleri, idari cezaları bu ödeme karşılığında siliyor. Haciz varsa kaldırıyor. İhaleye girme yasağı da ortadan kalkıyor. Borcu yoktur evrağı alabiliyor. Gerçekten borcunuzu ödediğiniz zaman devlet şefkat elini uzatarak bütün işverenlerimize bu elini göstermiş oluyor” diye konuştu.

BAŞVURU İÇİN SON 38 GÜN

Bursa’da 100 bin kişinin yapılandırmadan faydalanabilecek durumda olduğuna dikkat çeken Koç, başvuruların başladığının altını çizdi. Koç, ”Burada kamu kuruluşları var, belediyeler var, Bağ-Kurlular var. Hepsiyle ilgili süreç devam ediyor. Sayılar özellikle işveren açısından milyonla ifade edilecek seviyede. Türkiye genelinde 67 milyar lira civarında bir prim borcundan bahsediyoruz. Bursa’da 1,5 milyar liralık bir yapılandırma beklentisi var. 100 bin Bursalı vatandaşımızı bu yapılandırmadan faydalanmaya bekliyoruz. Şu ana kadar 11 bin kişi gelip borcunu yapılandırdı. Bu yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor. Geri kalan yüzde 90 için de 38 günümüz var. Kalan 89 bin vatandaşımızı yapılandırma yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

E-DEVLET ÜZERİNDEN DE YAPILABİLİYOR

Rakamlardan ziyade devletin işverenle olan ilişkisinin normalleşmesinin daha önemli olduğunu anlatan Orhan Koç, vatandaşların bizzat giderek ya da e-devlet üzerinden yapılandırma yapabileceğini vurguladı. Koç, ”Diğer teşvikler de gerçekten anlamlı teşvikler. Mali açıdan işverene ciddi avantaj sağladığını görüyoruz. Türkiye genelinde teşviklerden yararlanma süreci hızlı bir şekilde devam ediyor” ifadesini kullandı.

İLK İŞE ALIMDA 350 LİRALIK TEŞVİK

İşverenlere teşviklerden yararlanma çağrısı yapan Orhan Koç, şunları kaydetti: “18-29 yaş aralığındaki genç kardeşlerimizi işe alırken veya bayan işe alırken işverenlerin yararlanmış oldukları bazı teşvikler var. Ancak bu teşvikler sistemsel anlamda kolaylaştırılmadığı ve zor olduğundan ya da işveren farkında olmadığından bunlardan yararlanamıyor. İşçi sayınızın ortalamasına göre hesaplanan bu teşvik, 18-29 yaş aralığındaki bir erkek işe alındığı zaman, devlet işverenin üzerine düşen tüm sigortayla ilgili primini üstlemiş oluyor. Bu aylık 350 lira civarında bir prime tekabül ediyor. Çok önemli bir katkı. Devlet bunu 5 yıla sari ödüyor. Ama ilk işe giriyorken bu teşvikten faydalanma noktasında bir irade kullanmanız gerekiyor.”

BURSALI ŞİRKETLERE ÖVGÜ

Koç, Bursa’nın bütün parametreler açısından bakıldığında en önde giden illerden biri olduğunun altını çizdi. Özellikle kayıtdışı istihdam açısından bakıldığında Türkiye ortalaması yüzde 32’lerdeyken Bursa’da bu oranın yüzde 20,5 olduğunu vurgulayan Koç, ”Bu yıl sonu hedefleri açısından da yüzde 20’nin altına inmeye yönelik çok ciddi gayretleri olduğunu biliyoruz. kurumsallaşmış işyerlerinin sayısının fazlalığı ve bu konudaki hassasiyetleri açısından Bursa’daki bütün işyerlerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X