Bursa’daki araç fiyatları ilgili dikkat çeken açıklama! ‘Artık hayal oldu’

Otomobil sektöründe pandeminin de etkisiyle satışların yüzde 72, fiyatların ise yüzde 60 artış gösterdiğine vurgu yapan Bursa Oto Galericileri Sitesi Başkanı Altın, ‘’Artık düşük maaşa çalışan kişilerin araba alması hayal oldu” dedi.

Bursa’daki araç fiyatları ilgili dikkat çeken açıklama! ‘Artık hayal oldu’

HATİCE DAL

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını otomotiv sektörünü de etkiledi. Kısa sürede fahiş fiyat artışlarının yaşandığı sektörde vatandaşlar araç bulmakta sıkıntı çekerken, esnaf da işlerinin kötü gitmesinden şikayetçi oldu.

Bursa Oto Galericileri Sitesi Başkanı Şahin Altın, geçtiğimiz yıla kıyasla otomobil satışlarında resmi rakamlara göre yüzde 72’lik bir artış yaşandığını söyledi. Araç fiyatlarında da yüzde 60 artış yaşandığını ifade eden Altın, ‘’2020 mart ayına kadar Türkiye’de vatandaşlar 50 bin liraya istediği türden bir arabayı rahatlıkla satın alabiliyordu. Şimdi bırakın model veya marka tercih etmeyi bu fiyata araç bulmakta zorluk çekiyorlar. Artık düşük maaşa çalışan kişilerin araba alması hayal oldu. Esnafta da durum aynı. Geçen yıl 1 milyon liraya 10 tane araç satın alabilen galerici, bu yıl aynı fiyata 6 araba alabiliyor” dedi.

FİRMALAR ELLERİNDE TUTUYOR

Fiyat artışlarının en temel nedeninin piyasada araç bulma sıkıntısı olduğuna işaret eden Altın, ‘’Üretim yapan 2 büyük fabrika var ancak bunlar ürettiklerinin yüzde 10’unu Türkiye’de bırakıyor geri kalan kısmı ise yurtdışına gönderiliyor” diye konuştu. Yurtdışından ülkeye gelen araç sayısında bir sorun yaşanmadığını anlatan Altın, bunları sıfır araç satan firmaların ellerinde tuttuklarını ve böylece fiyatların daha da artmasını amaçladıklarını ileri sürdü. Şahin Altın, ‘’Yaptığımız bir araştırmaya göre, Trakya Bölgesi’ndeki arsalarda o firmalara ait yüzlerce sıfır araç mevcut. Fiyat artışını sürekli dövize bağlayanlar vardı. Şimdi döviz düştüğü halde araç fiyatlarında bir değişiklik olmadı” şeklinde konuştu.

AL-SAT YAPANLAR ETKİLİYOR

Otomobil alım satımı yapılan internet sitelerinin de sektöre dahil olarak araç satışına başladığını dile getiren Altın, ‘’Bir de al-satçı yapanlar var. Kira vermiyorlar, vergi ödemiyorlar kaybedecek herhangi bir şeyleri yok. Bunlarda fiyat artışı yaşanmasına neden oluyor” dedi. Altın, ülke genelindeki tüm galericilerin bir ay boyunca internet üzerinden ihale ile araç satan yerlerden alım yapmaması durumunda fiyatların yüzde 30 düşeceğini savundu.

KİMSE ZARAR ETMEZ

Bu yıl araç alımının vatandaşlar tarafından yatırım aracı olarak görüldüğüne dikkati çeken Altın, ‘’Yatırım dediğin konut ya da altından olur. Araba yatırımının bir son bulması lazım. Herkesin de ihtiyacı olan arabayı alması gerek. Bunun için şartlar oluşturulmalı” diye konuştu. 2021 yılının ocak ayı sonunda sektörün daha iyi bir duruma gelmesini beklediklerine işaret eden Şahin Altın, şunları kaydetti: ‘’Araç almak isteyenler hemen alsınlar. Kimse araba aldığı için zarar etmez. Bildikleri ve güvendikleri yerleri tercih etsinler.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X