Bursa’daki o binalar kaçak duruma düşecek! Tapularını alamayacaklar…

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne dikkat çekti. Yörüklü, “Yönetmelikten sonra peyzajı bitmeden, yağmur suyu altyapıları tamamlanmadan, yeşil altyapı kriterleri yerine gelmeden, drenajları çözümlenmeden ruhsatı alamayınca o yapılarda oturulmayacak. Tapularını alamayacaklar. Yönetmelikte şartları yerine getirmeyenler kaçak duruma düşecekler” dedi.

Bursa’daki o binalar kaçak duruma düşecek! Tapularını alamayacaklar…

Paris İklim Anlaşması’nın parlamentodan imzalanarak geçmesi ülkemiz için çok büyük bir artı” ifadelerini kullanan, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü “Bursa için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından birlikte deklare ve taahhüt edilen bütün koşulları sağlamak üzere Büyükşehir Belediyesi, Valilik gibi kurum, kuruluşlar adım adım çalışmaları başlatacaktır. Bunların başında atık yönetimi, peyzaj konusunda yeşil altyapı, ağaçlandırma değerlendirmeleri, karbon emisyonlarını nasıl azaltırız yönündeki bütün çalışmalar sistematiğe ve yönetmeliklere girdiği şekliyle uygulanmak zorunda olacak. Yani imzaladığın her şeyi taahhüt etmiş ve vatandaşına o sorumlulukları yüklemiş olacak. Bunların denetim görevi kurum, kuruluşlar ve meslek odaları tarafından takip edilecek. Bir beş yıl içinde iklimin, sıcaklık değişikliklerinin azaltılması ve karbon emisyonlarının belli seviyelere düşürülmesi bir taahhüt. Bu çalışmaları da bu beş yıl süresi içinde yüzde 20, 30 oranında azaltma ve bunları nasıl yaptığını denetleme şartları var” şeklinde konuştu.

Bursalı sanayici çevreye karşı duyarlı mı?

Yörüklü, “Bizim Bursalı sanayicimiz yeni teknolojilere ve yeniliklere, çevre duyarlılığına açık. Bursa’nın sanayi kenti olduğunu bir defa kabul etmemiz lazım. Dolayısıyla sanayicimizle yaptığımız toplantılarda onların da bu taahhütlere açık olduğunu gördük. Onların da çevrenin tükenmekte olduğuna dair kabulleri var. Biz bundan umutluyuz. Sanayicimizin de bu iklim anlaşmasını sanayiye aktaran yönüyle gerek filtrelemede, gerek sanayilerinde uygulayacakları atık tesislerinde artık yazılanları yapma yönündeki eğilimleri net. Onlara güveniyoruz” açıklamasında bulundu.

Bursa’da yönetmeliğe uymayan binalar ruhsat alamayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek yapılara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildi.

Yeni çıkacak imar yönetmeliği revizyonundan sonra şartları yerine getirmeyen binalar kaçak duruma düşecek.

Yörüklü, “Son bir haftadır Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Uygulama Birimi ile yeni çıkacak imar yönetmeliği revizyonu çalışmalarını meslek odalarıyla birlikte yürütüyoruz ve ruhsata dair bu çalışmalarda 2 bin metrekareden büyük parsellerde yağmur suyu tankları yapılacak. Bunlarla ilgili nasıl yapılacak, drenajla sadece oluklardan gelen yağmur sularını tahliye etmiyoruz, peyzaj alanlarındaki yağmur sularını hangi koşullara tahliye etmemiz lazım konusunda kolektif çalışma yürütüyoruz. Yönetmelik yayınlandığı zaman denetimlerin nasıl yapılacağını da tartışıyoruz. Yönetmelikten sonra peyzajı bitmeden, yağmur suyu altyapıları tamamlanmadan, yeşil altyapı kriterleri yerine gelmeden, drenajları çözümlenmeden, ruhsatı alamayınca o yapılarda oturulmayacak. Tapularını alamayacaklar. Bunlar birbirlerine zincir gibi bağlı. Yönetmelikte şartları yerine getirmeyenler kaçak duruma düşecekler. Diyelim ki şartları yerine getirmeden binayı yaptılar; şantiye elektriği, suyu kullanarak nereye kadar devam edebilecekler? Bu kente yapı yapanların belli sorumlulukları var. O yapılarda yaşamak isteyenlerin belli sorumlulukları var. Neye karşı? Çevresine karşı… Bu yağmur yağacak, yollardan aksın gitsin diyemez. Her taraf otopark olsun diyemez. Ağaç dikmek zorunda, oksijeni, karbondioksidi, atıkları düşünmek zorunda” dedi.

Bursa’nın yeşili neden tükendi?

Necla Özkaplan Yörüklü, “Bursa’nın merkez ilçelerinde; Yıldırım, Osmangazi’de kaçak yapılaşma artık oturmuş ve plan artık ona göre gelmiş durumda. Yeşil alan bulmakta zorlanıyorsunuz, bir ağaç bile dikecek yer yok diye bakıyorsunuz. Fakat inanın bu imar yönetmeliği uygulanıyor olsa Türkiye’deki kentlerin hepsi yemyeşil olur. Bizdeki yönetmelik örneğin Almanya’dakinden çok farklı değil. Orada denetim ve uygulamada şaşmaz bir bütünlük var. Kişiler kanunlara ve yönetmeliklere uyarak iş yapıyor. Bizde çıkıyor kanunlar, yönetmelikler ancak kağıt üzerinde kalıyor. 30 metrekareye bir ağaç zorunluluğu var. Sen hangi yapıyı yaparsan yap, iki tane ağaç göreceksin bahsettiğimiz alanda. Dikiliyor mu? Hayır. Denetimi olmuş olsa inanın yeşil kentler oluşmuş olacak” vurgusu yaptı.

Çarpıcı Ankara örneği: En iyi yapan belediye oldu

Yörüklü, “Bunu en iyi uygulayan belediye Ankara oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi 35 yıldır bunu uyguladı. Çok iyi bir belediyecelik anlayışı olduğundan mı bunu tartışıyoruz? Hayır, sadece yeşil alanların oluşumunda ağaç dikme kriterini iyi uyguladı, peyzaj projesi zorunluluğundan vazgeçmedi, şöyle bir Ankara’ya gittiğinizde bakın çok rahat belediye başkanları Ankara kenti Bursa’dan yeşil diye deklare ettiler. Ankara’da nem var artık. Bunun temel sebebi, 35 yıldan önceden bugüne baktığınızda yönetmeliğe uyulmuş olmasıdır. Bursa’nın dağında kalan yeşillikler ya da merkez ilçelerin dışında kalan yeşillikler, tarım alanlarını falan kattığınızda hala birçok insan baktığında evet buralar yeşil diyebiliyor. Ya da bir dağa doğru çıktığında şöyle Bursa ovasına bakmadan arkana döndüğünde yeşil diye görebiliyorsunuz. Ama maksat mevcudun içindeki yeşili sağlamak. Bunun için ne yapabiliriz diye baktığınızda yönetmelikler uygulanmalı ve uygulandığında vatandaş sorumluluğu ile bakmalıyız. O yapıları alanlardan tutun yapanlara kadar… Projeleri yapmak görevimiz ama aynı zamanda bütünden bakıp evet bir otopark ama başında bir ağaç da olmalı, bunu kabul ederek yapabilmeliyiz. Sayılarla, ya da matematik hesaplarıyla olmuyor. Maalesef ki yaşıyoruz. Dolayısıyla kalkınma önceliği var, ekonomi önemli, maden ocakları çevre sorunlarına sebep oluyor. Fakat bunlar da gerektiği gibi yapılsa sorun olmaktan çıkacak. Maden ocakları yapıldığı zaman şartlara uygun yapılmadığı için mücadele başlatıyoruz. Oysaki böyle olmasa, yeraltı kaynakları da tasarruflu kullanılsa, tüketilmeden sürdürülebilir şekilde, herkes güven içinde olur” şeklinde konuştu.

Fırsat eşitliği vurgusu: Tekrar aday olmayacak

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, sözlerini şöyle tamamladı:

“Akademik odalarda seçim sürecindeyiz. Peyzaj Mimarları Odası’nda 6. dönemim. Şubeleştik, meslek haklarımızı koyduk ve bunun için mücadele ettik. Ben şu düşüncedeyim, eğer kalırsam ben de o egolarımı yenemem ve fırsat eşitliğine imkan vermemiş olurum. Danışma kurullarını yapıyoruz şubelerimizde. Benim niyetsel bakışım yeni dönemde fırsat tanımalıyız şeklinde.”

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü’nün açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X