Bursa’daki tarihi saat kulesi 113 yıl önceki aslına dönecek

Tophane’deki tarihi saat kulesinin 1986 yılındaki Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarına Koruma Yüksek Kurulu’na ait tescil fişinde dahi bugünkü sac kaplama görüntüsü ile yer aldığı ortaya çıktı.

Bursa’daki tarihi saat kulesi 113 yıl önceki aslına dönecek

 Büyükşehir Belediyesi, tarihi kuleyi 113 yıl önceki aslına uygun olarak restore edecek.  

Tophane’de bulunan 113 yıllık tarihi taş saat kulesinin üzerindeki çelik destekli sac eklentinin 1986 yılındaki Tabiat Varlıkları Kurulu’nun kayıtlarında yer aldığı öğrenildi. Tarihi kule, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle aslına uygun olarak yeniden restore edilecek.

Tarihi saat kulenin altıncı katının bugünlerde PVC ile kaplandığı iddialarına Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Feridun Tarım’dan cevap geldi. Eserin 6. katının yıllar öncesinde koruma amaçlı sac kaplama yapıldığını belirten Tarım, saat kulesinin inşaa edildiği dönemde altıncı katın ahşap kargir olarak yapıldığını söyledi. 

AYNI ZAMANDA YANGIN GÖZETLEME KULESİ

Uzun yıllar önce 6. katın lodos etkisiyle yıkıldığını ve çelik konstrüksiyon sacla kapatıldığını ifade eden Tarım, “Tophane saat kulesinin açılışı 1905 yılında Sultan Hamit Han döneminde yapılmış. 33 metre yüksekliğinde 6 katlı bir saat kulesi olmasının yanında, yangın gözetleme kulesi işlevi vardı. Saat kulesi ilk olarak 14 Şubat 1986 tarihinde Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş. 1986 yılındaki tescil fişinde de söz konusu altıncı katın saç malzemeyle kapatıldığı tescil fişindeki fotoğraftan görülmektedir” diye konuştu. 

“ÖZGÜN HALİNE GETİRİLECEK”

Tarihi saat kulesinin 1987 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetine geçtiğini hatırlatan Tarım, “Kulede 2004 yılında koruma kurulu kararı ile basit onarım çalışması yapılmıştır. Burada fazladan özgün olmayan eklentilerin kaldırılmasıyla beraber bu kapsamda kurul kararınında yer aldığı gibi altıncı kattaki sac malzemenin bakım ve onarımları yapılmıştır.

2017 yılı içerisinde de saat kulesine ait rölöve 2 dönem halinde restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak koruma kurulu onayına sunulmuş ve onayı alınmıştır.

Bu restorasyon yapım çalışmalarına hazırlıklar devam ederken, yıllar öncesine dayanan bir uygulamanın kamuoyuna sanki yeni yapılmış bir uygulama gibi gösterilmesi bizleri de üzmüştür.

Şu anda yeni yapacağımız çalışmayla beraber sac kısımlar kaldırılacak. Yine çelik konstrüksiyon ile beraber üzerine kaplama ahşap dikme ve silmelerle beraber özgün haline uygun şekilde restorasyon çalışmaları tamamlanacaktır” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X