Bursa’dan Çanakkale’ye vefa çıkarması

Çanakkale Savaşlarında en fazla şehit veren Bursa, zaferin 100’üncü yılında bu kez kahraman şehitlerine vefa için Çanakkale’ye çıkarma yapıyor.

Bursa’dan Çanakkale’ye vefa çıkarması

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Kireçtepe Jandarma Şehitliği, Bursa’dan gidecek yaklaşık 5 bin kişinin katılacağı törenle 25 Nisan Cumartesi günü ziyarete açılacak. 

Bursa’da tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarının yanında Mirzaoba ve Çağlayan Köyü Şehitlikleri başta olmak üzere tüm şehitlikleri ecdada yakışır hale getirme çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Savaşı’nda en fazla şehit veren Bursa’nın adını 100 yıl sonra yeniden tarih sahnesinin ön sıralarına çıkarıyor. 

Çanakkale Savaşı’nda 6-8 Ağustos 1915’te kahramanca çarpışan ve iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe’de durdurup, Grup Komutanlığı’nı Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı Anafartalar Grubu’nun kuzey yanını koruyan Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının üç bölüğündeki şehitlerin yer aldığı bölgeye savaş devam ederken 1915’te bugünkü şehitlik yapılmıştı. 

Boş mermi kovanlarından yapılan bir anıtın da bulunduğu ve günümüze ulaşan orijinal şehitliklerden biri olan Kireçtepe Şehitliği’ndeki anıt önünde Atatürk’ün çekilen bir fotoğrafı da önemli bir belge olarak tarihe not olarak düşüldü. Çanakkale Savaşı sırasında Bursa Seyyar Jandarma Taburu tarafından inşa edilen anıt ve şehitliğin ecdada yakışır hale getirilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Komutanlığı işbirliğiyle yapılan çalışmalar tamamlandı. 

Bursalı kahramanların yattığı şehitlik, 50 bin mevsimlik çiçekle renklendirildi, bin 500 çalı grubu bitki ile 45 fıstık çamı dikildi. Yürüyüş yolu, Afyonkarahisar’dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden, duvarları ise Antalya’dan getirilen taşlardan inşa edilen şehitliğe, Miralay Mustafa Kemal’in birliği ziyaretin sırasında çekilmiş fotoğrafı da konuldu.

Zaferin 100’üncü yılında bu kez Bursa’dan şehitlere vefa için Çanakkale’ye adeta çıkarma yapılacak. Büyükşehir Belediyesi’nce restorasyonu tamamlanan şehitliğin açılış töreni için Bursa’dan 100’e yakın otobüs kaldırılırken, 5 bini aşkın Bursalı kahraman dedelerine unutulmayacak bir vefa örneği sergileyecek. 

25 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’da yapılacak açılış töreninde katılımcılara günün anısına Bursalı şehitlerin isimlerine hazırlanan, içinde künyesi, kitabı, anahtarlığı ve şehitlik toprağı bulunan anı kutusu dağıtılacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X