Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Yaşamı… Bursa’dan doğan ve geleneği yaşatan kılıç-kalkan gösterileriyle geçti. Ayak basmadığı kıta kalmadı. 50’den fazla ülkede kılıç salladı.
Yıllardır da, Dünya Halk Oyunları Federasyonu yönetiminde ülkemizi ve Bursa’yı temsil ediyor.
2002’de…
Güney Kore’de düzenlenen Dünya Kupası’na katılan her ülkenin folklor ekibi getirmesi onun projesiydi. IOV önerisini FİFA’nın kabul etmesiyle, Bursa’dan kılıç-kalkanın da milli takımımızla birlikte katıldığı 2002’deki organizasyon en kavgasız Dünya Kupası oldu.
Faruk Alkaya…
Heyecan duyup proje ürettiği alanda, 60 yıldır kılıç sallayan 40 kişilik usta kadroyla 2005’te kurulan Masters Kılıç Kalkan Folklor Derneği Başkanı olarak dünyanın her yerinde kılıç sallarken üretmeye de devam ediyor.
Hafta içinde…
Başkan Yardımcısı Kenan Yetişen’le ziyarete geldiklerinde önce şunu söyledi:
“Dünyada 150 civarı ülkede kılıçla oynanan halk oyunu var. Fakat barış temalı ve müziksiz tek oyun bizim kılıç-kalkanımız.”
Ardından…
Yurt içi ve yurt dışı festivallerde karşılaştıkları bir durumu aktardı:
“Küçük bir beldenin bilinen oyunları oynayan ekibi arkasında yerel yöneticileriyle ve şehriyle bütünleşmiş olarak geliyor. Bursa’da elbette ilgi görüyoruz, ama bu tür bütünleşme maalesef yok. Bu nedenle boynumuz bükük kalıyor.”
Bu noktada…
Küçük bir vurgulamayla şunu anımsattı:
“1962 yılında Bursa Festivali başlarken sembolü kılıç-kalkandı. Fakat sonradan sembol Hacivat-Karagöz oldu. Karagöz-Hacivat’a elbette bu kentin değerleri olarak saygılıyız, ama bu perde ve tiyatro oyunu.”
Şunu vurguladı:
“Halk dansları festivalinin sembolü Bursa’dan doğan kılıç-kalkan olmalı.”
Sonra da…
Bursa turizmi için de yeni bir kaldıraç olacak projesini açıkladı:
“Gelin Dünya Kılıçlı Oyunlar Festivali’ni Bursa’da düzenleyelim. Monotonlaşan festivaller yerine tematik festival kentimizin sembolü olur.”
Bursa’da kılıç kalkanı bekleyen tehlike
Sohbetimizde… Daha yeni Nepal, Malezya, Yunanistan’dan davet alan, her yıl 50 davetten 3’üne katılabilen Masters Kılıç Kalkan Folklor Derneği Başkanı Faruk Alkaya ve Başkan Yardımcısı Kenan Yetişen’in kaygıları var:
“Dernek sayısı azaldığı için kılıç-kalkanda tehlike çanları çalıyor. Bizim kuşakla biteceği korkusu yaşıyoruz.”
Önerileri şu:
“Bursa’yla simgeleşen bu halk oyunu körelmesin, okullara girsin.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…