Bursa’dan Hollanda’ya ticaret köprüsü

Hollanda Türkiye Ticaret Odası, Bursa’yı üs olarak seçti. BUTTİM’deki merkez ofisin açılışında konuşan HTTO Genel Başkan Ethem Emre, iki ülke arasında köprü vazifesi görmek istediklerini söyledi.

Bursa’dan Hollanda’ya ticaret köprüsü

ASLIHAN AYDIN

Hollanda Türkiye Ticaret Odası (HTTO) Türkiye’deki merkez ofisini Bursa’da açtı. BUTTİM’deki ofisin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı.

HTTO Genel Başkanı Ethem Emre, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında köprü vazifesi görmek istediklerini söyledi. Tarım, sağlık ve inovatif ürünlerle ilgili projeleri olduğunu belirten Emre, “Hollanda, Avrupa’nın ticaret kapısı olduğu için bu yolla dünya pazarlarına açılmanın yollarını arayacağız. Ticaret hacmini artırmak istiyoruz. Daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünleri dünya piyasalarına Hollanda aracılığı ile sunmayı hedefliyoruz” dedi. Emre, zamanla farklı şehirlere de şube açacaklarını kaydetti.

BURSA İLE EŞLEŞİYOR

HTTO Başkan Vekili Onur Kurtay da, ilk olarak Hollanda’da kurulan Oda’nın amacının hem ekonomik hem de kültürel olarak ilişkileri geliştirmek olduğuna vurgu yaptı. Türkiye yapılanmasında neden Bursa’yı seçtiklerini anlatan Kurtay, “Çünkü ihracat noktasında Türkiye’den Hollanda’ya en fazla tekstil, otomotiv yedek parçası ihraç ediyoruz. Bu sektörlere baktığınız zaman da gerçekten Bursa, burası için eşleşiyor gibi. Bir de İstanbul, yabancı ticaret odalarına alışkın bir kent fakat Bursa’da böyle bir oluşum yoktu. Oda olarak firmalarımıza elimizden geldiğince katkı sağlamak, iki ülkeyi birbirine tanıtmak ve asıl ihtiyacımız olan markalaşmayı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR GEÇİŞ ÜLKESİ

İki ülke arasında ticaretin Türkiye lehine olduğunu ifade eden Kurtay, “Ama çok daha iyi olabiliriz. 2016 yılında UİB kanalıyla yapılan ihracat yüzde 56 arttı. Bu yılın ocak ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43 artış gösterdi. 2016 yılında Türkiye Hollanda’ya yaklaşık 3,5 milyar dolar ihracat yaparken, bu ülkeden 3 milyar dolar da ithalat gerçekleştirdi. Bizim kendimize koyduğumuz hedef 5 milyar dolar. Bunu sağladığımız noktada kendimizi ticaret odası olarak başarılı sayacağız” ifadesini kullandı. Özellikle KOBİ’lere hitap ettiklerinin altını çizen Kurtay şöyle devam etti: “İhracat konusuna sadece Hollanda ölçeğinde bakmamak gerekiyor. Çünkü Hollanda geçiş ülkesidir. Burada bulunan Rotterdam Limanı, dünyanın en büyük 3’üncü, Avrupa’nın ise en geniş limanıdır. Yani ürünler buradan başka ülkelere de gönderilebiliyor. Örneğin, Hollanda lalesi ile ünlüdür ancak lalelerin birçoğu Kenya’da üretilir. Ama biz Hollanda diye biliriz.”  

TOBB VE BTSO İLE İŞBİRLİĞİ ARAYIŞI

HTTO Başkan Vekili Onur Kurtay, Hollanda’da, Hollanda-Türkiye Ticaret Merkezi’ni ve hukuk enstitüsünü kurmak istediklerini ifade ederek, bununla ilgili çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Özellikle TOBB ve BTSO ile ortak işbirliklerine imza atmak istediklerini kaydeden Kurtay, “Üyelerimiz, Hollanda’daki fuarlara katılım gösterdiklerinde indirim sağlayabiliyoruz. Ayrıca pazar araştırmaları, şirket kurulumları konularında birlikte hareket edebiliriz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, böyle bir merkezin Bursa için şans olduğunu vurguladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X