Murat GÜNAY
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Bursa ve Türkiye’nin köklü şirketleri için güneş enerjisi sistemleri (GES) projeleri yapan Sunvital Energy bu yıl 10. kuruluş yıldönümünü kutladı.
Hem yeşil dönüşüm hem de enerjide maliyetlerin düşürülmesi amacıyla büyük projeler bitiren şirket farklı bölgelerde bugüne dek 154 mega wattlık kurulu güce ulaştı. Sunvital Energy; danışmanlık, projelendirme ve mühendislik, GES Panel temizliği, anahtar teslimi kurulum ve servis-bakım-onarım hizmetlerini profesyonelce sunuyor. Şirketin ortaklarından Murat Kılıç ile 2024 projeleri üzerine konuştuk.
Sunvital Energy’nin ortaklarından Murat Kılıç 2023 yılında Türkiye’de toplamda 1,8 giga wattlık GES projesi kurulumu gerçekleştirildiğini söylüyor ve ekliyor: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına olan ilgi günden güne artıyor.” Bu yıl 5 katlı yeni bir binaya taşınan Sunvital Energy konut, endüstriyel ve arazi GES projelerinde Türkiye’nin en profesyonel şirketlerinden biri olarak biliniyor. 10 yıl içinde 154 mega wattlık kurulu güce ulaşan şirkette 45 çalışan bulunuyor.
Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketlerinden sonra Hatay ve deprem bölgesine ‘akülü’ GES projeleri götürüp uygulamalarını yapan Sunvital Energy’de, yaz döneminde endüstriyel yapılardaki GES panellerinin temizliği için ayrıca yatırımlar yapıldı.
Maliyetler ve tasarruflar açısından tüketicilerin kapsamlı araştırma yapmadan GES projesine girişmemeleri gerektiğini belirten Kılıç sözlerine şöyle devam etti:
İklim değişiyor, GES kullanım oranları değişiyor…
“Yaptığımız GES projelerinde, ilerleyen yıllarda bazı santrallerimizde panel verimliliğinden dolayı belli bir düşüm olması gerekiyordu yani bazı santrallerin daha az üretim yapması bekleniyordu. Ancak 2021 ve 2022 yıllarında güneşli gün sayısının artmasından dolayı daha çok elektrik üretimi gerçekleşti. Bu da küresel ısınmanın bir göstergesidir.”
Sunvital Energy Bursa ve Türkiye’nin köklü markaları için yaptığı çalışmalar beğeni topluyor. Eti Gıda (4.785 kWp) ve Penti (4.172 kWp) gibi büyük markaların kurulumlarını başarı ile tamamlanmış durumda. GES projelerindeki komponentlerde en büyük kalem paneller… Bu panellere ‘Fotovoltaik Panel’ deniyor ve içinde silisyum maddesi bulunuyor. Bu madde işlenip hücrelere dolduruluyor ve paneller bu hücrelerden oluşuyor. Alüminyum çerçeveler, cam, junction box (hücre) bileşenleri bir araya gelince ortaya GES panelleri çıkıyor.
Sunvital Energy ortaklarından Murat Kılıç bu sistemlerin maliyetleri konusunda da bilgi verdi:
“Konutlar için kurulan GES ile endüstriyel alanlar için kurulan GES projelerinin maliyetleri farklıdır. Bugünün şartlarında yatırım maliyetleri watt/panel hesabına göre 22 cent oldu. Endüstriyelde, öz sermaye ile finansman maliyetini katmadığımızda, yaklaşık dört yıl olarak bir geri dönüş ortaya çıkmaktadır. Konutlarda bu amorti süresi 8-10 yıla çıkıyor. Bunun nedeni de şudur: “Yaklaşık 6.000 metrekarelik çatıya kurduğunuz 1 MWP GES santrali projelendirmesi ile 70 metrekarelik alanda 10 kilowatt santral projesinin her şeyi aynıdır. Sabit bir fiyatınız var. O fiyattan dolayı konut projeleri biraz daha yüksek kalmaktadır. Bu yüzden, bu bölgede konutlardan GES projelerine talep daha azdır.”