Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Dünyada… 1970’lerde Toyota ile başlamış, Türkiye 1980’lerde tanışmış. Biz, yalın üretimi ilk olarak 2000’li yıllarda Yalçın İpbüken’den dinleyip öğrendik.
İş dünyası…
“İşletmelerde maliyeti arttıran ve gereksiz alan kaplayan uygulamalardan kurtulmak” olan sistemi, “Sermayenin hapsedildiği stoklar yerine stoksuz üretim” yönüyle benimsiyor.
Bursa’da, otomotivden tekstile pek çok büyük firma yalın üretim uyguluyor.
İşte…
Bu sistemin yerel yönetime rehber olduğunu da dün öğrendik.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2020’de sistem için ilk adımı attıklarını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan yerel yönetime özel sektör anlayışı getiren uygulamadan örnekler verdi.
Toplantıda…
Bursa Barosu ile TMMOB’a bağlı akademik odaların başkan ve temsilcileri vardı. Bursa Uludağ, Bursa Teknik, Mudanya üniversitelerinin farklı bölümlerinden akademisyenler de katıldı.
Sunumu ise…
Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Alper Bayrak yaptı ve 2020’den bu yana yürütülen çalışmaların yansımalarını, bir anlamda ulaşılan noktayı anlattı.
Dedi ki:
“Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun bütçeye yansıması 2017’de yüzde 1.34’ten 0.83’e indi. Personel sayısı 2018’de 5 bin 697’yken yüzde 13 eksildi ve 4 bin 975’e geriledi. 2019 yılı bütçesinde yatırımlar yüzde 22’yken 42’ye çıktı. Devreye alınan hizmetler yüzde 28 arttı.”
Şu rakam da önemli:
“618 yalın uygulama projesiyle yıllık 796 milyon lira kazanç sağladık.”
Yeni yapılan Ana Kucakları, Gençlik Merkezleri, Millet Bahçeleri gibi hizmetlerin de bu sayede kazanıldığını vurgularken yalın belediyecilik mantığını ortaya koydu:
“Değer üretmeyen, ama kaynak tüketen her şeyden ve ihtiyaç duyulmayan her şeyden arınmak.”
Yalın belediyeciliği…
2022’de başlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu adımıyla kamuda ilk olduğunu da açıkladı.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Tebrikler zaten şahane bir şehirde yaşıyoruz