Bursalı esnafın kullandığı kredi 1 milyarı aştı

2002’de Bursalı esnafın kredi kefalet kooperatifleri kanalıyla kullandığı kredi miktarının 11,6 milyon lira olduğunu hatırlatan Bahri Şarlı, ”Bugün bu rakam 1 milyarı aştı. Esnafın yarıya yakını kredi kullanıyor. Vergi dönemlerinde talep artıyor” dedi.

Bursalı esnafın kullandığı kredi 1 milyarı aştı

ASLIHAN AYDIN

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkan Vekili Bahri Şarlı, ekim ayı sonu itibariyle Bursalı esnafın kullandığı kredi miktarının 1 milyar 59 milyon 303 bin liraya ulaştığını söyledi.

Aynı zamanda Bursa Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Marmara Bölge Birliği’nin de başkanlığını yapan Bahri Şarlı, Türkiye’de 958 kooperatifin bulunduğunu, bunların 20’sinin Bursa merkez ve ilçelerinde olduğunu kaydetti. 

Şarlı, Marmara Bölge Birliği’ne bağlı olan Bursa, Bilecik, Kütahya, Kocaeli ve Yalova’da ise 45 kooperatifin bulunduğunu vurguladı. Esnafın kooperatif aracılığı ile kullandığı 1 yıla kadar vadeli kredilerde yüzde 4, bir yılı aşan vadelerde ise yüzde 5 faiz uygulandığını dile getiren Şarlı, “Nakit kredide 200 bin, yatırım kredilerinde ise 300 bin limit bulunuyor. Toplamda esnafımıza 500 bin liraya kadar kredi imkanı sağlanabiliyor. Yatırım kredisi içinde bulunan, dükkan alımında 10, araç alımında ise 5 yıl vade imkanı sunuluyor” dedi. 

11 AYDA 95,6 MİLYON TL ARTTI

Bursa’da 20 kooperatifte 2016 sonunda kullandırılan kredi miktarının 963 milyon 604 bin 788 lira olduğunu anımsatan Şarlı, ekim ayı sonu itibariyle bu rakamın 95 milyon 698 bin 212 lira artarak, 1 milyar 59 milyon 303 bin liraya ulaştığını dile getirdi. Şarlı, “2002 sonunda esnafın kullandığı toplam kredi 11 milyon 657 bin liraydı” diye konuştu. 

VERGİ DÖNEMLERİNDE TALEP ARTIYOR

Esnaf ve sanatkarın krediye ilgisinin çok fazla olduğunun altını çizen Şarlı, “Yoğun talebi karşılamak için kısıntılı davranıyoruz. Eski ortaklarımıza daha fazla destek olmaya çalışıyoruz. Bursa kredi kullanmada Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyor. Marmara Bölge Birliği’nde 45 bine yakın ortağımız bulunuyor. Bu esnafın hemen hemen yarısı kredi kullanıyor” ifadelerini kullandı. Şarlı, esnafın krediye daha çok vergi zamanlarında ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

YÜZDE 98’İ BORCUNU ÖDÜYOR

Bursalı esnafın borcuna sadık olduğunu ifade eden Bahri Şarlı şunları kaydetti: “Türkiye birçok problem geçirmesine rağmen yüzde 98’i borcunu ödedi. Bursa, Ankara ve Eskişehir’den sonra en eski üçüncü kooperatif. Kredi için başvuran esnafta; ödediği vergiye, iş kapasitesine, istihdam sayısına bakıyoruz. Karşılıksız çeki var mı, yok mu inceliyoruz. Konu komşusuna soruyoruz, piyasada itibarı yoksa geri çeviriyoruz. Çünkü biz de kefil oluyoruz, bunları incelememiz gerekiyor.”

3,5 MİLYON AFFEDİLDİ

Şarlı, esnafın son yapılandırmaya ilgi gösterdiğini hatırlatarak, bin 243 ortağın 21 milyon liralık borcunu yapılandırıldığına dikkat çekti. Affedilen temerrütün 3 milyon 697 bin olduğunu dile getiren Şarlı, esnaf ve sanatkara uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi. Şarlı, “Herkes anladığı, bildiği işi yapsın. Örneğin dokumacılar, kuyumculuk, kuyumcular dokumacılık yapmasın” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X