Bursalı ihracatçıyı Euro korkusu sardı

Bursalı ihracatçıların değerlendirme toplantısına kurdaki oynaklıkla ilgili açıklamalar damga vurdu. Birlik başkaları ‘Euro’daki değer kaybı bizleri endişelendiriyor’ şeklinde görüş belirtti.

Bursalı ihracatçıyı Euro korkusu sardı

ASLIHAN AYDIN

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, birlik başkanlarıyla düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılı gerçekleşmelerini aktarırken, 2015 yılı hedeflerini de açıkladı. Birlik olarak geçen yılı yüzde 2,7’lik artışla 23 milyar 482 milyon dolarla kapattıklarını kaydeden Sabuncu, UİB’in, en fazla ihracat yapan 2’nci birlik olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Bursa’nın dış satımının ise 2014’te yüzde 0,8’lik düşüşle 12 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Sabuncu, buna rağmen Bursa’nın da en fazla ihracat yapan 2’nci il olduğunu bildirdi.

DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR TABLO

AB ekonomisinin 2014’ün ilk yarısında hareketlenmesiyle ihracatta iyi bir rüzgar yakaladıklarını, ABD’de ise büyümenin zayıf seyretmesi nedeniyle beklenen hamleyi yapamadıklarını anlatan Sabuncu, 2014’ün ikinci yarısında ise tablonun düşündürücü bir hal aldığına dikkati çekti. Sabuncu, yakın coğrafya ve özellikle komşu ülkeler Rusya-Ukrayna, Irak ve Suriye’deki gelişmelerin ihracatçıların, bu bölgede önünü görmesini engellediğini ifade ederek, ”Rusya’nın AB ülkeleriyle ABD’ye ambargo koyması bizleri umutlandırsa da rublenin aşırı değer kaybetmesi ve Rusya ekonomisinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle buradan beklediğimiz katkıyı bir türlü alamadık” dedi.

2015 YILI HEDEFİ 24,5 MİLYAR DOLAR

Son aylarda ABD’de büyümenin hızlanmasının, AB ülkelerinde ise resesyon olmadan büyümenin mütevazi bir şekilde de olsa devam etmesinin, Çin’in yeniden büyük oranlarda büyüme hamlesi için girişimlerde bulunmasının, kendilerini 2015 için umutlandırdığını vurgulayan Sabuncu, UİB olarak 2015’te 24,5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.

PARİTEDEN DOLAYI DÜŞMÜŞ GÖRÜNÜYOR

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı da olan Orhan Sabuncu, bir soru üzerine dolar/Euro paritesinin dolar lehine bozulmasının ihracat rakamlarını doğrudan etkilediğini söyledi. Sabuncu, ihracat rakamlarının dolar ile tutulduğunu, otomotiv ihracatının yüzde 74’ünün AB’ye gittiğini ama yüzde 85’inin Euro ile yapıldığını belirterek, ”Bu geçen seneki rakamlar. Parite dolar lehine değiştikçe, göreceli olarak ihracat düşmüş gibi oluyor. Esasında ihracat düşmüyor. Miktar olarak baktığınızda ihracat aynı kalıyor hatta artıyor. Buna bir çözüm yolu bulmak lazım. Belki hem dolar hem Euro olarak açıklamak lazım rakamları…’ ifadelerini kullandı.

AVRUPA PAZARINDA KAYIP VAR

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya da hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 80’inin AB’ye gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, kurlardaki oynaklığın ihracatı doğrudan etkilediğini söyledi. Şankaya, Euro’nun 2,75’e seviyelerine kadar gerilediğine dikkat çekerek, bunun 2015 yılında sektör ihracatını tehdit ettiğini vurguladı. Avrupa’da yaşanacak en ufak bir daralmanın sektörü doğrudan etkileyeceğini anlatan Şankaya, son 4-5 ayda yüzde 1 gibi AB’de ihracat kayıplarının olduğunu, bu pazarın Uzakdoğu’ya kaydığını belirtti.

HERKES ÖNLEM ARAYIŞINDA

AB’ye yaptıkları ihracatta kur açısından endişelerinin olduğunu ifade eden Şankaya, girdiler dolar, satış Euro olduğu için karlılıklarının düşeceğini ifade etti. Şankaya, dolar/avro paritesinin şu anda 1,18’lerde olduğunu, yıl sonuna doğru ise 1,10’ların konuşulduğunu ifade ederek, ”Kurların olumsuz etkisini 2015’te göreceğiz. Bizim hazır giyim ve konfeksiyonun girdisi olan ham madde genelde dolar, satışımız da Euro. Sonuçta, hazır giyim ve konfeksiyonun karlılık endeksinde 2015 yılında beklenen bir olumlu sonucu göremeyeceğiz gibi geliyor bize. Bu yüzden hazır giyim ve konfeksiyon bu konuda tedirgin ve herkes önlem arayışında” görüşünü kaydetti.

HAZIR GİYİMİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Hazır giyim ve konfeksiyonun, son dönemde katmadeğerli ürünlere yöneldiğini belirten Şankaya, 2010’da 25,4 dolar/kilogram olan sektör ihracatının 2014’te 34 dolar/kilograma çıktığını bildirdi. Birlik olarak bir süre önce çalıştay yaptıklarını hatırlatan Şankaya, burada Ekonomi Bakanı’na bir rapor sunduklarını söyledi. Şankaya, sektörün ihracatının yüzde 80-90’ını 1’inci ve 2’nci bölgenin yaptığını, İstanbul, Bursa, İzmir ve Denizli’nin bu bölgede yer aldığını kaydederek, bu bölgedeki sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

ANKARA TEDBİR ALMALI

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu, ”Şu an bakıyorsunuz Euro kuru 2,75. Zaten sizin ihracattaki kazancınız kaç ki? Artık ihracatçılar için Ankara’nın bazı tedbirler alması lazım” dedi.

UİB’DE HANGİ SEKTÖR NE KADAR İHRACAT YAPTI?

Otomotiv       19,5 milyar $

Tekstil        1,4 milyar $

Hazır giyim    570 milyon $

Yaş Meyve seb. 101,9 milyon $

Meyve seb.mam. 186,9 milyon $

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X