Bursalı liseli öğrencilerden şarj istasyonu projesi

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, elektrik-elektronik öğretmeni Recep Semih Aydın ve bir grup öğrenci tarafından Solar Şarj İstasyonu Projesi hazırlandı.

Bursalı liseli öğrencilerden şarj istasyonu projesi

Metal ve plastik malzemelerden ağaç şeklinde oluşturulan ve üzerinde güneş paneli bulunan cihazda aynı anda 4 cep telefonu şarj edilebiliyor. Lamba sayesinde gece karanlığında aydınlatma işlevi de bulunan cihazın açık alanlarda bulundurulması gerekiyor.

Kullanıcı, telefonunu istasyondaki kutuya bıraktıktan sonra şifre oluşturup kilitliyor ve böylece şarj süresince başında beklemesine gerek kalmıyor. İstasyon, okulun bahçesine kurularak eğitimciler ve öğrencilerin hizmetine sunuldu.

Recep Semih Aydın, toplu yaşam alanlarında cep telefonlarının kolay şarj edilmesi düşüncesinden hareketle projeyi oluşturduklarını söyledi.

Taşınabilir şarj ünitelerinin, akımları düşük olduğu için yeterli gelmediğini belirten Aydın, okulda ‘beyin fırtınası’ yaparak şarj istasyonu üretmek için çalışma başlattıklarını anlattı.

İstasyonun yapımında yüzde 90 yerli malzemeleri kullandıklarını aktaran Aydın, ‘Şifreli kilit, akü gibi malzemelerin hepsi yerli. Sadece solar şarjı sağlayan paneller ithal. O da sadece yüzde 10’luk kısma denk geliyor. Testlerini tamamladık. Şu anda çalışıyor’ diye konuştu.

Aydın, istasyonun gece karanlığında, üzerinde bulunan lamba ve ledler sayesinde ışık verdiğini aktardı.

Recep Semih Aydın, şarj istasyonunun büyük parklar, stadyum çevreleri, üniversite yerleşkeleri gibi toplu yaşam alanlarına yerleştirildiğinde insanlara büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı.

Türk Patent Enstitüsüne de başvurduklarını aktaran Aydın, ‘Patenti alabilmek ve sıkıntıyla karşılaşmamak için Ar-Ge tasarımını farklı konseptte yaptık. Başvurumuzu yaptık. Şu anda ürün tescillidir. Bursa’dan sonra Türkiye’de ihtiyaç olan yerlere de üretim yapmak istiyoruz. Yerli ve yabancı turistin çok geldiği Antalya gibi sahil kentlerine ve büyük şehirler için üretim yapmayı arzu ediyoruz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X