Bursalı şairler fuarda buluştu

15. Bursa Kitap Fuarı’nda Bursalı şairler bir araya gelerek, Bursa konulu şiirlerini okudular. “Cumhuriyetten Günümüze Bursa Şiirleri” kitabını hazırlayan Nahit Kayabaşı, ”Kapsamlı bir envanter çıkarmaya çalıştım” dedi.

Bursalı şairler fuarda buluştu

Dilek Atlı 

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle “Bursa Şiirleri” adlı şiir dinletisi gerçekleştirildi. Bursa için kaynak kitap oluşturmak amacıyla şair ve yazar Nahit Kayabaşı’nın hazırladığı “Cumhuriyetten Günümüze Bursa Şiirleri” kitabı rehberliğinde bir araya gelen şairler, şiirlerini dinleyicilere okudular. Dinleti öncesi antoloji kitabıyla ilgili bilgiler veren Kayabaşı, “30 yıl önce bu işe giriştim. Bursa şiirleri üzerine düşüncelerimi kitabın önsözünde yazdım. Kapsamlı bir envanter çıkarmaya çalıştım” dedi.

İKİNCİ BASKISI YAPILDI…

Bursa ve şiir denildiğinde akıllara gelen şairlerin başında Nâzım Hikmet ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın olduğunu belirten Kayabaşı, kitabı hazırlarken yaşadığı zorlukları ve “Cumhuriyetten Günümüze Bursa Şiirleri” derlemesinin neleri içerdiğini, dinleti öncesi katılımcılara aktardı. Kayabaşı, şunları da kaydetti:

“Bursa şiirlerini doyurucu bulduğumu söyleyemem. Çıtanın daha yüksek olması gerekirdi. Belki sosyolojik nedenlerle bu olmadı. 1932’de açılan Halkevlerinin etkisiyle Uludağ dergisi çıktı. Bu da Bursa şiirini olumlu etkiledi. 1941’deyse Tanpınar’ın Bursa’da Zaman şiiri dönüm noktası oldu. Yine 1941 yılında Bursa Cezaevi’ne gelen Nâzım Hikmet, Bursa’yı konu alan şiirler kaleme aldı. Bursa’nın şairleri de Bursa şiirinin gelişmesine büyük katkı sağladı. 1990’larda kent dergileri edebiyat dünyasının gözünü taşra olarak anılan Bursa’ya dönmesini sağladı. Son dönemde ise Türkiye’de ilk olarak Bursa’da kapılarını açan Şiir Kütüphanesi’nin şiire katkısını Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ederek anmak gerek. Cumhuriyet dönemini kapsayan kitabın ikinci baskısında 148 şair ve 307 şiir yer alıyor.”

Etkinliğin sonunda “Cumhuriyetten Günümüze Bursa Şiirleri” kitabı Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç tarafından tüm katılımcılara armağan edildi.

Şiir dinletisinde Bursalı şairler Hilmi Haşal, Nuri Demirci, Şaban Akbaba, Halime Yıldız, Nevzat Çalıkuşu, Gülsüm Işıldar katılım göstererek şiirlerini okudular.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X