Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Geçen hafta BTSO 21. ve 34. Meslek Komitesi’nin talepleriyle ilgili taslak çalışmadan söz etmiştim.
Taslak çalışma tamamlandı ve bir rapor hazırlandı.
Rapor, komite başkanları ve yardımcıları tarafından Enerji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve EPDK yetkililerine gelecek hafta sunulacak.
Görüşmeler, programı uyması halinde BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın öncülüğünde yapılacak.
Raporu yenilenebilir enerjideki bürokrasinin kaldırılması, teşviki ve yaygınlaşması, sanayicilerin enerji maliyetlerinin düşürülmesi, sanayide yaşanan enerji kesintilerinin önlenmesi ve akaryakıt sektöründe yaşanan sorunların giderilmesi adına bir dizi öneri olarak özetleyebiliriz.
Detaylara gelince…
21.Meslek Komitesi’nin talepleri:
-Artan maliyetler karşısında döviz bazında yatırım yapan girişimcilerin yenilenebilir kaynaklara finansmanını devam ettirebilmesi ve ülkemizdeki yenilenebilir enerji potansiyelinin verimli bir şekilde kullanabilmesi adına yenilenebilir enerji desteklerinde yatırımın devamını sağlayacak bir güncelleme modeli oluşturulması gerektiği söyleniyor.
-Çözüm olarak da, kamu kaynaklarının devreye alınarak yenilenebilir enerji yatırımlarındaki kredinin desteklenmesi, teşvik mekanizmalarının artırılması, yatırımlardaki bürokratik yapının kolaylaştırılması ve azaltılması öneriliyor.
-Enerji fiyatlarının artışı ve talebin yükselmesi nedeniyle her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulan yenilenebilir enerji kaynaklarına, arza talebin artması için arazide kurulacak GES’ler için dağıtım bölgesi şartı aranmaması talep ediliyor.
-OSB’de bile olsa ilgili dağıtım bölgesinin araziye kurulabilmesi için de OSB sınırı ile kısıtlanmaması ve dağıtım bedeli alınmaması isteniyor.
-Rusya ve İran tarafından doğalgaz kısıtlaması sonunda sanayinin bu kısıtlamadan etkilenmemesi için, Tekirdağ ve Tuz Gölü civarındaki yeraltı doğalgaz depolarının, rasyonel ve kontrollü kullanılması ve sanayinin yoğun olduğu illere yeni depoların yapılması gerektiği belirtiliyor.
-Ticarethane elektrik abonelerine indirim ve düzenleme yapılması, bir diğer talep.
-Elektrik birim fiyatı içerisine giydirilen fonların, dağıtım şirketi masraflarının ve kayıp-kaçak ücretlerinin alınmaması da raporun bir diğer maddesini oluşturuyor.
Yaz saati uygulamasına geri dönülmesi isteği ise raporun en can alıcı bölümlerinden biri.
Ve son olarak YEDKEM modeline geri dönülmesi isteniyor BTSO raporunda.
Tüm bunlar daha çok sanayicinin enerji sorunlarını gidermeye dönük talepler.
- Meslek Komitesi’nin önerileri ise akaryakıt istasyonlarının sorunlarını gidermeye dönük talepleri içeriyor:
-Dağıtım firmalarının iskontoları kendi bütçelerinde karşılamaları, bayi yükümlülüklerinden çıkarılmaları veya bayilerin tüketiciler ile kendi iskonto anlaşmaları yapmalarının daha sağlıklı olacağı öneriliyor.
–Teminat uygulanmasının 1 yıl ertelenmesi.
-Kar payının en az yüzde 15 seviyelerinde olması ve her yıl enflasyon oranında artırılması isteniyor.
-Toplam kar matrahının içerisinden şehirlerin uzaklığına göre nakliye bedellerinin ayrı tutulması, mevcut kar marjı dağıtıldıktan sonra nakliye bedelinin tahakkuk edilmesi talep ediliyor.
Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazsının tamamı için tıklayın…