Bursalı yatırımcılara Litvanya’dan çağrı

Matematik, fizik, kimya gibi alanlara ve kaliteli eğitime yoğunlaşarak yüksek teknolojiye geçmeyi başaran Litvanya’nın Başkenti Vilnius, Bursa’daki sanayici ve işadamlarına farklı sektörlerde fırsat pencereleri açıyor.

Bursalı yatırımcılara Litvanya’dan çağrı

HASAN ALİ ÇAVUŞ /VİLNİUS-LİTVANYA

Özellikle lazer, optik endüstrisi, finans ve bilişim sektörleri ile eğitimde attığı başarılı adımlarla dikkat çeken Litvanya’nın başkenti Vilnius’tan, Bursa iş dünyasına işbirliği ve yatırım çağrısı geldi.

Litvanya Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan, bir grup gazeteci ile birlikte gittiği Vilnius’ta 5 gün boyunca temaslarda bulundu. Tunakan, yoğun ziyaret programının startını Litvanya Ekonomi ve Enerji Bakanlıklarından verdi. Litvanya Ekonomi Bakanlığı’nda İhracat ve Yatırım Bölüm Müdürü Gina Jaugielaviciene tarafından karşılanan Tunakan, Bursa ile ilgili detaylı bilgi verdikten sonra iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi adına çalışmalar yaptıklarını anlattı. 

Sıcak siyasi ilişkilerin ekonomiye yansıtılmasını arzu ettiklerini ifade eden Tunakan, bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Jaugielaviciene da, ülkelerinde yatırımcılara sunulan fırsatlara işaret ederek, “Litvanya, Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerine ulaşma anlamında Türk yatırımcılara büyük avantajlar sağlayabilir. Şu anda 14 büyük Türk yatırımı var” dedi.

‘AKILLI BURUN’LA GIDA TESTİ

Litvanya Eğitim ve Teknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Ricandas Valanciauskas ise, tıp, bilişim ve gıdada akıllı teknolojilere yoğunlaştıklarını ifade ederek, “Son olarak akıllı telefonlara yüklenen bir program geliştirdik. Adı ‘Akıllı burun’. Program gıdanın tazeliği ile ilgili tüketicilere bilgi veriyor. Merkezimiz TÜBİTAK’a çok benziyor. TÜBİTAK yetkilileri ile görüşüyoruz. Birlikte eğitim ve teknolojiye yönelik projeler geliştirebiliriz. Uzay teknolojileri ortak noktalarımızdan biri olabilir. Bursa’da da bu konuda adımlar atıldığı bilgisini aldım” diye konuştu.

ÜRÜNLERİNİZDEN ÇOK MEMUN KALDIK

Berat Tunakan ve beraberindekiler, daha sonra Litvanya Enerji Bakanlığı’na geçti. Burada kendisini kabul eden Enerji Bakan Yardımcısı Simonas Satunas, “2015 yılında Türkiye’den boru hattında kullanılmak üzere çelik borular aldık ve çok memnun kaldık. İşbirliğini devam ettirmek istiyoruz. Yeni bir boru hattı yapılacak; Türk şirketlerini ihaleye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE ÇOK CAZİP BİR ÜLKE

Litvanya Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan ve Bursalı gazeteciler, DVD, optik cam ve güneş panelleri üreten BOD Group’un tesislerini de ziyaret etti. Grubun güneş panelleri üreten şirketi Solitek’in COE’su Zilvinas Paliukas, heyete üretim tesislerini gezdirirken, “Türkiye’de güneş parklarına yatırım yapmak isteriz. Bizim açımızdan Türkiye çok avantajlı ve cazip bir ülke. Çok fazla güneş alan bir ülke” dedi. Heyet, ilk gün programını Vilnius Teknoloji Parkı ve burada faaliyet gösteren firmaların geliştirdiği son teknoloji ürünleri inceleyerek noktaladı.

DİKKAT ÇEKEN BAŞLIKLAR

-Litvanya en kolay şirket kurulan ülkeler sıralamasında 3 gün ile 21’inci sırada yer alıyor.

-Çok eğitimli bir nüfusu var. Vatandaşlarının yüzde 80’i iki dil biliyor.

-Matematik fizik, kimya gibi alanlarda çok başarılı noktaları ulaşmış bir ülke.

-Lazer, bilişim ve finans sektörlerinde geliştirdikleri ürünlerle dünyada adından söz ettiriyor.

-Ülkede ortalama maaşlar 780 Euro. Asgari ücret Türkiye’deki ile hemen hemen aynı.

-Özel sektörde sendikalı işçi sayısı yok denecek kadar az. Sendikalı yüzde 10’luk dilim kamuda. 

-Yabancı yatırımcılara projeye göre ücretsiz arsa verilebiliyor, 6 yıl gelir vergisi alınmıyor.

-Ülkede kaliteli eğitim nedeniyle yüksek teknoloji alanında çalışacak çok sayıda kişi var.

-Halkın büyük bölümü Katolik olan ve kilise yoğunluğu dikkat çeken ülkede inanç turizmi artıyor.

-Vilnius, Avrupa’da üzerinde balon turlarının yapıldığı tek başkent olarak dikkat çekiyor.

-Çok sayıda Türk dizisi şu anda Litvanya televizyonlarında yayınlanıyor, yenileri de sırada bekliyor.

-Ülkenin enerjisi kaynağı büyük oranda ithal ettikleri LNG. Nükleer santral kapatılıyor.

KAUNAS BURSA İLE KARDEŞ OLACAK

Bursalı heyeti makamında kabul eden Vilnius Belediye Başkanı Remigijus Simasius, ülke genelinin aksine Vilnius’un nüfusunun arttığını belirterek, bunun, şehrin hem Litvanya’nın hem de Baltık bölgesinin en önemli noktası olmasından kaynaklandığını ifade etti. Kamu ulaşım entegre sisteminin tamamen on-line ortamda olduğunun altını çizen Simasius, cep telefonu ile ağı nasıl kontrol ettiğini birebir gösterdi. Şehirde yeni yapılara ve otellere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Remigijus, ”Türkler için bu güzel bir fırsat olabilir. Şu anda şehire yılda 1 milyon turist geliyor. Bu önümüzdeki yıllarda daha da artacak” dedi.

PARLAMENTO’DA DOSTLUK MESAJLARI

Litvanya Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan ve beraberindeki gazeteciler, 5 günlük program çerçevesinde Litvanya Parlamentosu’nu da ziyaret ederek, burada Litvanya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile de bir araya geldi. Berat Tunakan, burada yaptığı konuşmada, Litvaya’nın Türkiye’ye yönelik dostane tutumunun asla unutulmayacağının altını çizerek, ekonomik ilişkileri de daha üst noktalara taşıma gayreti içinde olduklarını, 18 Ekim’de 30 kişilik bir işadamı heyeti ile ülkeye geleceklerini kaydetti. 

Dostluk Grubu Başkanı milletvekili Kazys Starkevicius da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ”Ekonomik ilişkilerin de gelişme içine girmesi beni mutlu ediyor. Litvanya’nın Türkiye ihracatı geçen yıl 156 milyon Euro’dan 205 milyon Euro’ya; Türkiye’nin Litvanya’ya ihracatı ise aynı dönemde 121 milyon Euro’dan 205 milyon Euro’ya çıktı” dedi. Berat Tunakan ve beraberinde gazeteciler, Litvanya Yatırımcılar Derneği, Vilnius Teknoloji Parkı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Ricardes Degutis, Litvanyalı gezeteciler, Kaunas Belediyesi, Gediminas ve Kaunas Teknoloji Üniversitesi, Kaunas Serbest Ekonomi Bölgesi ve terminali ile Zalgiris Arena’yı da ziyaret etti. Tunakan, tüm ziyaretlerde görüştüğü kişilere Kestane şekeri ve Bursa’yı tanıtan yayınları hediye etti.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X