Bursalılar Çanakkale Zaferi’ni yeniden yaşadı

Osmangazi Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla ‘Çanakkale Savaşları’ konulu seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Savaşı’nın bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı.

Bursalılar Çanakkale Zaferi’ni yeniden yaşadı

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen seminere Bursalıların ilgisi büyük oldu. Seminere konuşmacı olarak katılan ünlü tarihçi Talha Uğurluel, seminere katılan vatandaşlara, kahramanlıklarla dolu Çanakkale destanını anlattı.

Seminerde bir de sunum yapan Uğurluel, Çanakkale Savaşı’nda verilen mücadeleyi, bu güne kadar gün yüzüne çıkarılmamış fotoğraf ve video kayıtları ile gözler önüne serdi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Çanakkale Zaferi, Türk Toplumu adına çok önemli. Toplum olarak savaşta yaşananları, zaferin nasıl elde edildiğini bilmemiz gerekiyor. Yaşanan savaşta adeta bütün dünya Osmanlı Devleti’nin parçalanmasını istiyordu. O günün şartlarında bu millet yokluklar içerisinde ülkesini savunmak adına zorlu bir mücadeleye girdi ve destansı bir zafer kazandı. Günümüzde de emperyalist zihniyete sahip ülkeler, ülkemiz üzerinde oyunlar oynamaya devam etmekte. Bizim bunun bilincinde olarak milletimize ve devletimize sahip çıkmamız gerekiyor. Ülkemizin gelişmesi adına çalışıp güçlü bir Türkiye’yi oluşturarak dünyanın önünde durabilelim. Çanakkale Savaşı’nda yaşananları tüm detaylarıyla bilip, hayatımız boyunca unutmayarak geleceğe aktarmalıyız. Tarih tekerrürden ibarettir. Ancak biz geçmişi bilir ve ona göre yaşarsak tarih tekerrür etmeyecektir” dedi.

Özellikle gençlerde milli şuurun oluşması adına Çanakkale Savaşı’nın büyük önem taşıdığının altını çizen Başkan Dündar, bu milli bilinç oluşması ve Çanakkale ruhunun daha iyi anlaşılabilmesi adına 18 bin öğrenciyi, destanın yazıldığı topraklara götürdüklerini sözlerine ekledi.

Etkinlikte barkovizyon gösterisi eşliğinde yaklaşık 2 saat süresince konuşan tarihçi yazar Talha Uğurluel, “İtilaf Devletleri’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü ele geçirmek istiyorlardı. Ancak biz bu savaşta yokluklar içerisinde olan bir milletin ülkesini savunmak adına nasıl şaha katıldığını gördük. Bu yaşanan savaşta kadın erkek, yaşlı genç herkes büyük fedakarlık gösterdi. Kadınlar, önce eşlerini gönderdiler cepheye. Ardından birer birer evlatlarını, iş başa düştüğünde cepheye mermi taşıdılar. İşte bu zafer 7’den 70’e tüm milletin gösterdiği özveri ile kazanıldı. Çanakkale Savaşı, Türk milleti için bir dönüm noktası oldu” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X