Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
48 yıl oldu… Gazeteciliğe başladığımız ilk günlerde, rahmetli Niyazi Menteş’in arşiv dosyasındaki Bursa’nın sorunları listesi ilk sırasında ovayı sulayan Nilüfer Çayı kirliliği vardı.
Sonraki yıllar…
Bayrağı Niyazi Abi’den devralıp, yıllarca Nilüfer’in kirliliği haberleri yaptık.
30 yıllık DSİ 1. Bölge Müdürlüğü döneminde, Nilüfer üzerindeki Doğancı Barajı inşaatını yapıp Nilüfer Barajı’nı projelendiren Erdem Saker’in gündeminde de ovayı sulayan Nilüfer’in kente yaklaştığında sanayi atıklarıyla kirlenmesi vardı
Nitekim…
1994’te Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde, “Nilüfer’de yeniden balık avlanacak” hedefiyle yola çıktı. Fakat, tarım ve hayvansal sulamada Bursa’nın ilacı Nilüfer Çayı’nın taşıdığı zehir sanayi atıklarıyla arttı.
İşte…
Bu kimyasal atıkların temizlenmesi formülü, Bursa’nın sorunlarına kayıtsız kalmayan Bursa Teknik Üniversitesi’nden geldi.
İlk adım da…
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri Dilara Doğancı, Deren Öner, Tuğçe Selvi’nin Doç. Dr. Derya Ünlü danışmanlığında hazırladıkları projeyle atıldı.
TÜBİTAK destekli proje; tekstil atıklarının su yosunu ve şeker pancarı küspesinden elde edilen biyobozunur malzemelerle Nilüfer suyunu arıtmayı hedefliyor.
Doç. Dr. Derya Ünlü sonucu şöyle anlattı:
“Projemiz, tekstil atıklarındaki boyar maddelerin giderilmesi üzerine geliştirildi. Organik atıkların değerlendirildiği adsorban malzemeyi kullanarak, gerçek tekstil atıklarında denediğimiz boyar maddelerin başarılı şekilde giderildiğini gördük”
Şu bilgiyi verdi:
“Bir tekstil firması deşarj ünitesinden Nilüfer Çayı’na giden atık su numunesi aldık. Malzemeyi uyguladığımızda, boyar maddenin giderildiğini gördük.”
Hedef şu:
“Malzememizi daha büyük ölçeğe çıkarıp firma deşarjlarına yerleştirdiğimizde Nilüfer Çayı tekstilin boyar maddelerinden kurtulacak.”
Yalnızca boya değil, Nilüfer tüm zehirlerden temizlenecek
Nilüfer Çayı’nda… Kirliliği önleyecek BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği öğrencilerinin hazırladığı proje iki aşamalı.
Doç. Dr. Derya Ünlü devamını da açıkladı:
“Nilüfer Çayı’ndaki diğer zararlı malzemeleri de uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Böylelikle daha temiz akan ve tarımsal sulamada güvenle kullanabilecek bir Nilüfer Çayı elde edeceğiz.”
Aynı malzemeyle…
Firmalar da atık sularını arıtıp yeniden kullanabilecekler.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…
_bu yeni değil biz 40 yıldır söylüyoruz boyahane içi boya kazanı jet çıkışlarına koy süper ince filtreyi su yu topla fabrika çıkışında sal büyük atık havuzlarına elde kalan boya atığı ile siyah yap kumaşı…evet 10 cent/
MT kumaş boyuyor 30 cent MT ye baskı yapıyoruz bu teknoloji artık Bursa’da bitsin Uludağ’ın suyu kirlenmesin
_kapat boyahaneleri ver Ankara’dan öte oraları da işsizliği çözsün…ilk anlatına gerek kalmaz ikinci anlattığım olursa
_bakın üniv o temizleyici maddeyi söylemiyor böyle olmaz onuda söyle bizde olurmu olmazmı tartışmasına katkı koyalım
_ortalık stajyer haberleri ile dolu çözüm yerinde sayıyor
Atık suyu atan fabrikalar o malzemeye para vermez, atmaya devam eder, önemli olan atık suyun dereye atılırken arıtılması değil farklı bir alana/arıtma tesisine toplanıp orada arıtılmasıdır.
Yav Amerika’yı yeniden keşfetmenin anlamı yok yapın bu bölgeye bir arıtma tesisi olay bu kadar basit
Korkmayın üç boyahaneciden yaptırın şu artırmayı artık