Taha TÜTÜNCÜ
Büyükşehir Belediyesi’nin, Altıparmak-Çarşamba bölgesini ayağa kaldırmak amacıyla akademik odalarla 21 Ağustos 2023’te imzaladığı, 16 Eylül 2024’te güncellenerek yeniden yürürlüğe giren protokol kapsamında hayata geçirdiği imar planı ve kentsel tasarım projesi durdu.
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, projenin yaklaşık bir yıldır ilerlemediğini ve bu süreçte büyük zaman kaybedildiğini belirtti. Altıparmak’ın sadece yapısal değil, sosyal anlamda da dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Burası Bursa’ya tekrar değer katmalı, çevresiyle birlikte cazibe merkezi haline gelmeli. ‘Kat ekle, dönüştür’ anlayışından uzaklaşılmalı. Turizm, eğitim, ticaret ve yaşam alanlarını içeren karma bir fonksiyon önerdik. Cerenboz Deresi’nin canlandırılması için de çok güzel fikirler geliştirdik. Derelerin kenarında meydanlar ve kafeler yer alacak şekilde planladık. İMSİAD gibi müteahhit dernekleriyle de görüştük. Onlar da ‘Daire üstüne daire’ mantığının terk edilmesi gerektiğini söylediler” diye konuştu.
Bursa’nın deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Şimşek, “Bu şehirde kişisel çıkarlar yerine şehircilik, insanlık ve gelecek adına doğru kurguların talep edilmesi gerekiyor. Odalarımız herkese açık. Daha fazla katılım, daha fazla istişare istiyoruz. Eski Bursa’da unuttuğumuz pek çok şeyi yeniden canlandırmamız gerekiyor. Biz teknik bilgiyle kılavuz olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ZAMAN KAYBETTİK”…
Yerel seçimlerin ardından projede duraksama yaşandığını ifade eden Şimşek, “Seçimlerin ardından yeni yönetimin kadro yapılanmasını beklerken süreç ilerleyemedi. Yeni protokolde paydaş odalar ve kurumlar eklendi. Projenin kurgusuna en baştan tekrar başlamak yerine, gelinen aşamadan devam edilmesine karar verdik” dedi.
Projenin masa başında hazırlanamayacak kadar kapsamlı olduğunu belirten Şimşek, “Tüm verileri toparladık. Ulusal bir yarışmayla profesyonelleri bu işe çekmek istedik. Odak noktaları olarak Kükürtlü, Hanlar Bölgesi ve Kent Meydanı’nı belirledik. Yarışma sonucunda elde edilecek seçkiyle en iyi proje, bölgeye değer katacak şekilde seçilecek. Yarışmalar çok uzun süreçler değil. Yeni yönetimin toparlanma aşamasında zaman kaybettik. Bu sürede iki yarışma yapılabilirdi” şeklinde konuştu.
“BÖLGEYİ KALKINDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”…
Şu anda odalardan tüm görüşlerin toplandığını ve bundan sonraki adımın belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Odalar olarak toplantı talep edeceğiz. Bu bölge asla durmamalı. Belediyeye de bu süreci takip etmeleri yönünde çağrıda bulunuyoruz. Projenin sadece yapısal değil, toplumsal boyutu da bulunuyor” diye konuştu.
Bölgedeki yabancı nüfusa dair tartışmalara da açıklık getiren Şimşek, “Burada bazıları vatandaş olmuş, işyeri açmış. Burada kendi içine kapanan bir getto değil, içine alan bir formül oluşturulmalı. ‘Alalım, başka yere yerleştirelim’ gibi bir anlayış yok. Maliklerle muhatabız. Belediyede süreci yöneten sorumlular var. Kimsenin mülkiyet hakkını ihlal etmeyen bir tasarım yaratmak istiyoruz. Buradaki azınlık gruplara özel bir çalışma değil bu. Bölgeyi kalkındırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.