Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Japon uzman İnoove, Bursa’da bin 400 yol yapısı bulunduğunu hatırlattı. İnceledikleri köprülerden 8’inin yüksek, 7’sinin orta riskli köprüler olduğu ve acilen önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu.
İsim isim köprüleri ve risk durumlarını açıklayan İnoove, Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki köprülerin yüzde 80’nin de olası depremde ağır hasar alacağı, basit bağlantılı kişilerin 7 büyüklüğündeki depremde çökebileceği uyarısı yaptı.
Riskli köprüler arasında; Gemlik Engürücük, Mustafakemalpaşa, Setbaşı, Uludağ Üniversitesi girişi, Gemlik girişi, Mandıras deresi köprüsü de yer alıyor. Toplamda 49 eski köprü yapısının varlığının oluşturabileceği tehlikeye dikkat çekildi.
Bursa’yı diğer illere bağlayan otoyollardaki İğdir ve Orhangazi tünellerinin ve çatlayan kimi zeminler hatırlatılarak, bunların riski yüksek deprem fayları üzerinde inşaa edildiği kaydedildi.
Öte yandan;
Bursa’nın su, kanalizasyon, doğalgaz ve elektrik gibi altyapı hatlarının da büyük riskler taşıdığı açıklandı. Bunların içinde, 6 su tesisinin ve hatlarının riskli bölgelerde bulunduğu paylaşıldı.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr Ergül Halisçelik ise dirençli kentler için ‘Bursa modeli’ oluşturmaya çalıştıklarına değindi.
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan da, Bursa’nın bütünleşik afet yönetim sistemine geçtiğini hatırlattı, afet öncesi, afet anı ve sonrası iyileştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurguladı.
Tablo gerçekten düşündürücü.
Kentimizin içinden ve ilçelerimizden geçen fayların, sıvılaşma bölgelerinin 7 ve üstü depremler için büyük sıkıntı çıkaracağı anlaşılıyor.
Buna rağmen Bursa olarak binalarımızı sağlamlaştırmaya dönük hızımız artmış değil.