Bursa’nın bu ilçelerinde yaşayanlar zehir soluyor; ‘3 kez mühürlendi ama…’

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in hava kirliliğiyle ilgili dikkat çeken sözlerini köşesine taşıdı…

Bursa’nın bu ilçelerinde yaşayanlar zehir soluyor; ‘3 kez mühürlendi ama…’

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’nın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey dün Olay Medya’da önemli açıklamalar yaptı. Yerel seçim sonrası ilk kez ziyaret ettiği Olay Medya’da, geçen 10 ayda yapılanlara değinen Bozbey, iki ay sonraki birinci yıl değerlendirmesinde kente önemli projelerin müjdesinin verileceğini de açıkladı.

Çalı-Demirtaş Metrosu için finans arayışlarının sürdüğünü aktaran Bozbey, Mudanya Metrobüsü’nü de gelecek yıl sonunda hizmete açmayı hedeflediklerini, köprüye ilave şerit yapılacağını ve şehir içinde BUDO limanına kadar indireceklerini söyledi.

Başkan, seçim öncesi 47 kilometresi metro, 47 kilometresi de tramvay olmak üzere yaklaşık 100 kilometrelik bir raylı ulaşım ağı vaat ettiklerini, bunu da yıllara yaygın biçimde  gerçekleştireceklerini tekrarladı.

İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, yönetici, yazar ve editörlerle bir araya gelen Bozbey, soru üzerine Bursa’nın yeni çöp bertaraf tesisisin yerinin, bilim adamlarının hazırlayacağı raporlar doğrultusunda netleşeceğini bildirdi. İptal edilen Kayapa’nın doğru bir yer olmadığını, yeni bir deponi alanının maliyetinin 100 milyon doları bulabileceğini, çöp sahalarının ömrünün muhakkak uzatılması gerektiğini vurguladı.

Bozbey, halen Hamitler’deki çöplük ile defin yapılan mezarlıkların bazı kısımlarının vatandaş mülkiyetinde olduğunu, kamulaştırılmadan kullanıldığını da açıkladı.

Başkan, Büyükşehir birimlerinin teknolojik olarak Nilüfer Belediyesi’nin 20 yıl gerisinde olduğunu ve bilişim sistemlerine gerekli yatırım yapılmadığını da ileri sürdü.

Başkan, partisinin yaptırdığı anketlerde, Bursa’daki halk memnuniyeti oranının yüksek çıktığını, 31 Mart’a göre daha yüksek bir oy oranının görüldüğünü de açıkladı.

 

En önemli çalışması Çevre Düzeni Planı

“Büyükşehir’de yönetimsel anlamda sistem kurmaya çalışıyoruz. Bursa bizim, Büyükşehir’i ve sorunlarını toparlayacağız” diyen Bozbey, en önemli projelerinin ise 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı olduğunu, 2050 vizyonlu ama 2075 ve 2100 projeksiyonlu çalışmayı da Bursa ve Bursalılar ile birlikte başaracaklarını vurguladı.

Bursa’da çok fazla bir nüfus artışı olmadığına da değinen Bozbey, yapılan bir araştırmada, kentteki Suriyelilerin yüzde 82’sinin geri dönmek istemediğini, geri dönüşlerin başladığına dönük yapılan açıklamaların da psikolojik olarak dillendirildiğini ifade etti.

Bursa’da 172 bin kayıtlı sığınmacının bulunduğunun açıklandığını ifade eden Bozbey, geri dönmeyeceklerin toplumla barışması, örf adetlere uymaları ve topluma entegresine dönük çalışmalar yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

Başkan, Bursa’nın su ve hava kirliliğine dönük de önemli çalışmalar yapıldığını, Valilik, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile BUSKİ’nin bir ekip kurduğunu, Nilüfer çayını kirletenlerin, kaçak deşarj yapanların denize döküldüğü yere kadar tespit edileceğini aktardı.

İnegöl ve Kestel’teki hava kirliliğine tekrar dikkat çeken Bozbey, buralarda kesinlikle maske kullanılmasını gerektiğini, Orhaneli Termik Santrali’ni kaza sonrası 3. kez mühürlediklerini, ama elektrik üretiminin sürdüğünü, Orhanelililerin resmen hava, su, toprak ve ağaçlardaki ‘metal kirlilikle zehirlendiklerini’ ve ‘zehir soluduklarını’ yineledi.

Başkan, Bursa’da sanayicinin ‘rant hırsının’ havayı, suyu ve toprağı kirlettiğini, bunlara önce tespit, sonra teşhir en son cezalandırma yönteminin uygulanmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin teşhire de başladıklarını belirtti.

Başkan Bozbey, kentteki deprem ve afete dönük çalışmalara değinirken de, yapı denetim sistemini eleştirdi. Türkiye’deki inşaatlarda bununla asla yüzde 100 denetim yapılamadığını, yerine ruhsattan oturma iznine, hatta 5-10 yıl sonraki sorumluluğa kadar bu işi üstlenecek şavirlik sistemi getirilmesini önerdi.

Başkan, kentsel dönüşüm çalışmalarında da sıvılaşma riskli bölgelerden başlayıp, hızlandıracaklarını, toplumu afet ve deprem öncesine hazırlamak için eğitimlere ağırlık vereceklerini söyledi.

Bozbey, 13 Şubat’ta JICA ile yürütülen zemin etüdü çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yapacaklarını, daha sonra da Marmara Belediyeler Birliği ile Bursa’da müsilaj zirvesi gerçekleştireceklerini de kaydetti.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X