Bursa’nın bu ilçelerinden dikkat çeken çağrı!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, AK Parti Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan’ın dağ ilçeleriyle ilgili dikkat çeken sözlerini bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’nın bu ilçelerinden dikkat çeken çağrı!

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli iki büyük deprem sonrası herkes tedirgin. 11 ilimizi yıkan büyük depremlerin ardından hepimiz arayış içindeyiz.

Zemin bakımından daha güvenli bölgelere kaçışlar başladı. İstanbul’dan Anadolu’ya dönenlerin sayısında artış olduğu haberlerini okuyoruz.

Afetlere karşı yaşamı sürdürebilmek için depremsellik riski az bölgeler gözde hale gelmeye başladı. 16 milyon nüfuslu İstanbul’da meydana gelebilecek olası bir deprem öncesi dev metropol başta olmak üzere diğer kentlerde de benzer arayışlar var.

Bu minvalde Bursa merkezde oturanlar için de güvenli bölgelere yerleşme gibi arayışların olduğunu biliyoruz.

Dün AK Parti Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan ile konuştuk. Partisinin seçim toplantısı için Bursa’ya gelen Turhan, hemşerilerimizi deprem konusunda kent merkezlerine göre daha güvenli olduğunu düşündüğü Dağ ilçelerine yerleşmeye davet etti.

Bursa’nın güneyindeki Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinde tarım ve hayvancılığa elverişli araziler olmadığını, buralardaki kayalık zeminler üzerindeki hazine arazilerinin toplu konut açılarak güvenli  yerleşimler haline getirilebileceğini önerdi.

Turhan, TOKİ’nin Dağ ilçelerine yaptığı konutlara da çok sayıda istekli çıktığını ve yapılanların talebe yetmediğini anlattı.

Turhan, “Bizim bölgemizde tarım ve hayvancılık için yeterli arazi yok fakat buralarda çok sayıda hazine arazisi var. Buralara kirletici olmayan sanayi tesisleri ve konutlar yapılabilir. Böylece kent merkezindeki yoğunluk ve cazibe de azaltılır. Biz açık davet yapıyoruz. Devlet eğer buna karar verirse kendi ilçelerimizdeki göç de durur. İş sahaları çoğalır. Hatta, iş için kente gidenler de ters göçle geri dönerler. Kapımız herkese açık” diyor.

Turhan’ın bu konuda bir isteği daha var.

Malum, bölgenin en büyük sorunlarından biri ulaşım.

Yıllardır devam eden Karayolları çalışmalarına rağmen güneydeki ilçelere bir saatten, hatta uzak olanlarına 2 saatten önce ulaşılamıyor. Oysa, en uzak ilçe 100 kilometre. Dolayısıyla ulaşım ağlarında büyük rahatlama sağlayacak olan ve birden çok ilçeyi ilgilendiren Kapıkaya tünellerinin yapımı şart. Başkan Turhan Kapıkaya tünellerinin hızlı biçimde yapımına geçilerek Dağ ilçelerine ulaşımın daha da kısaltılabileceğini düşünüyor.

Başkan Turhan, projeleri hazır ancak kaynak sıkıntısı gerekçesiyle ihale edilmeyen o tünellerin yapımı başladığında, Dağ ilçelerine ters göçün de hızlandırılabileceğini belirtiyor.

AK Parti Büyükorhan İlçe Başkanı Turhan’ın bu çağrısına partisinin kurmaylarının da katılması gerekiyor.

Depremler gösteri ki, sağlam binalar ve sağlam zeminler artık daha çok gündemde.

Bursa’nın güvenli bölgelerine doğru kaçmak da yarar var.

Başkan Turhan da bu konuda hem Bursalılara hem de bu işlere karar vereceklere açık bir çağrı yapıyor.

Bölgeyi bildiğimiz için son derece yerinde bir davet.

İş sahaları ve yerleşim bölgeleri açıldığında o çağrıya kent merkezinden bir karşılık gelecektir diye düşünüyoruz.

Bölge ilçelerinin zaten hızlı biçimde boşaldığı, yaşlı nüfus ölümlerinin de hızlandığı bir gerçek.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X