Bursa’nın bu ilçesinin korkulu rüyası sona erdi!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın, Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki güzel gelişmeyi bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’nın bu ilçesinin korkulu rüyası sona erdi!

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu çıkarken kimileri muhalefet etti. Oysa biz biliyorduk ki, az nüfuzlu ilçe belediyelerin kısıtlı bütçeleriyle büyük projeleri hayata geçirmeleri zordu.

Bunun için Büyükşehir gibi güçlü bir yerel yönetim oluşumunun desteği gerekiyordu.

Yasa, il sınırlarını Büyükşehir sınırı kabul ettiğinde ilçe belediyelerinin ve kırsaldaki eski köylerin mülkleri Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Karşılığında da çok sayıda hizmet devredildi.

İl sınırlarındaki bin 58 mahallenin birden altyapıdan defin hizmetlerine kadar çoğu hizmeti Büyükşehir Belediyesi üstlendi.

Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesine geçen ilçe belediyelerinin elindeki bir hizmet daha vardi ki, o bize göre büyük bir çevrecilik devrimi oldu.

Taşrada sık sık yangın çıkan, etrafa koku saçan eski kontrolsüz çöplükleri de yasa gereği devralan Büyükşehir Belediyesi kısa sürede tüm ilçelerin evsel atıklarını Bursa’ya transfer edecek aktarma istasyonları kurdu.

Onlardan biri Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinin de çöplerinin toplanıp Bursa’ya transfer edildiği Orhaneli’deki Güney Bölgesi Evsel katık Atık Aktarma İstasyonu idi.

O istasyon devreye girince Orhaneli’nin çöpleri diğer iki ilçe gibi Bursa’ya taşınmaya başlandı. Eski çöplük ise sık sık meydana gelen yangınlarıyla Orhaneli’nin korkulu rüyası idi.

Dün Büyükşehir Belediyesi’nin servis ettiği haberden gördü ki, o çöplük kapatılarak rehabilite edilmiş. Böylece, 20 dönüm alan tekrar doğaya kazandırılmış. Eski çöplükte oluşabilecek metan gazları da döşenen boru ve bacalar sayesinde kontrol altına alınmış. Metan gazı sıkışması sonucu meydana gelebilecek patlamaların önüne geçilmiş. Güvenlik amaçlı da eski çöplüğün etrafı üstü toprak kapatıldıktan sonra tel örgü ile koruma altına alınmış.

Çevre adına sevindirici gelişme.

Büyükşehir Belediyesi’nin hemen her ilçedeki çöplüğü bu şekilde rehabilite ettiğini/edeceğini biliyoruz.

Bütün bunları ilçe belediyelerimizin kısıtlı bütçeleriyle kendilerinin hayata geçirebileceklerine ihtimal vermiyoruz.

İyi ki, arkalarında dağ gibi Büyükşehir Belediyesi var.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X