Haber: Murat GÜNAY
Kamera: Bircan Örsel / Kurgu: Dilek ÖZYER
Ali Rıza Alan, Bursa Enginarı hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve şunları söyledi:
“Bursa Enginarı Türkiye’nin hem aroma, hem lezzet ve içerdiği besinler açısından bakıldığında en önemli sebzelerinden biridir. Enginarı üretim aşamaları itibarıyla da aslında organike en yakın sebze olarak da niteleyebiliriz. Çünkü hem gübreleme hem de ilaçlama açısından son derece kısıtlı işlem yapılır. Biz, Türkiye’de ilk ve tek coğrafi işaretli Bursa Enginarı’nı, ‘İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası’ ile üreten işletmeyiz. Dolayısıyla ürünlerimizi tüketicilere şifa olsun diye en dikkatli biçimde üretmeye devam ediyoruz.”
Kentin, ilk ‘Bursa Moru’ olarak nitelendirilen Bursa Enginarı’nı hasat etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyleyen Alan sözlerine şöyle devam etti:
“Kılçıksız Bursa Moru enginarlarımız genel anlamda yapılan ilk hasatta 25 bin baş enginar hasadı yaptık. Bursa Moru’nu tüketiciler güvenle ve afiyetle sofralarına koyabilirler. Bursa Moru’nu, diğer Sakız ve Kıbrıs türleriyle kıyasladığımızda, çanak kısmıyla son derece iddialı olduğunu ifade edebilirim. Yani dolmalıktan daha çok, soyulduğunda büyük ve doyurucu bir çanak çıkar. Daha kıvamlı ve daha lezzetlidir. Zeytinyağlı olarak tüketildiğinde tadına doyum olmayan ve kılçığın hiç olmadığı bir enginar türünü üretip hasat etmekten gurur ve mutluluk duyuyoruz.”
Ürün verimi konusunda da deneyimlerini aktaran Ali Rıza Alan şunları ekledi:
“Zor bir kış geçirdik, ülkemizin pek çok yerinde meydana gelen ‘don’ olayları bizim de başımıza geldi. Bu durum bizim hasatımızı biraz geciktirdi ama Bursamızın iklim koşulları 10 Mayıs itibarıyla hasat yapmamıza el verdi. Geçtiğimiz yıllara göre rekoltenin daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ülkemizdeki ekonomik durum göz önüne alındığında, enginar sebzesinin doğru yerden alışveriş yapıldığında katma değerinin artacağına eminim. Tüketicilerimiz soyumunu kendilerini yapabilirler. Kışlık olarak stoklamak isterlerse kendileri soyup dolaplarında saklayabilirler. Böylelikle bu şifa kaynağını soframızdan eksik etmeden sağlıklı uzun bir ömür geçirebiliriz. Bursalı tüketicileri, enginarı Bursalı üreticilerden almaya davet ediyoruz.”
Bursa Enginarı karaciğer sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri olan bir sebze. İçeriğinde bulunan silymarin ve sinarin gibi maddeler karaciğerin temizlenmesine ve hücre yenilenmesine yardımcı oluyor. Enginar, haşlanmış, çay formunda ve çiğ olarak tüketilebiliyor.