BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, “BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın vizyonu ile Enerji Verimliliği Merkezi’nin temelleri 2015 yılında atıldı. 2016 yılının ocak ayında açılışını yaptık. Aslında biz o zamanlar sektörün enerjiye ne kadar ihtiyacı olduğunu ve bunlarla ilgili ülkenin ihtiyaç duyduğu şeylere kanayan yaraya parmak basılması gerektiğinin farkına vardık. O düşünce ile enerji verimliliği uygulama merkezini kurduk. Buraya ciddi bir yatırım yaptık ve şu anda da verdiğimiz hizmetlerle bunu çok iddialı söylüyorum Türkiye’de bu konseptte hizmet verebilen tek kurum halindeyiz” şeklinde konuştu.
“Enerjimizin yüzde 75’ini ithal ediyoruz”
Çakal, “Bizim mottomuz sanayicinin ihtiyaç duyduğu enerjiyle ilgili her şey. Yaptığımız enerji verimliliği çalışmalarında 4 ana başlık gördük sanayicinin ihtiyaç duyduğu. Hepimiz aynı ülkede, gemideyiz, önemli olan öncelikle ülke çıkarları. Birinci başlığımız bu. Sonrasında yasal ve uluslararası gereklilikler var. Bu çerçevede sanayicinin ihtiyaç duyduğu şeyler var. Biz enerji konusunda dışa bağımlıyız. Dışa bağımlı olduğumuz için de enerjimizin yüzde 75’ini ithal ediyoruz. Bu yılda 40 milyar dolar demek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışma sonucunda şunu gördük 8 milyar dolarlık tasarruf potansiyeli var. Buranın kurulmasındaki birinci öncelik bu potansiyeli açığa çıkarabilmek. Bursa, sanayi kenti. Enerjinin yoğun kullanıldığı şehirlerden bir tanesi. Sanayicinin enerji anlamında ihtiyaç duyduğu çok şey var. İşte biz burada o konsepti oluşturmak için kurulduk” dedi.
“Enerjiyi çok verimsiz kullanıyoruz”
“Enerji tüketimi ülkelerin gelişmişlik seviyesinin bir göstergesi aslında. Enerjiyi ne kadar çok tüketiyorsak o kadar gelişmişiz demektir” ifadelerini kullanan Canpolat Çakal, “OECD ülkeleri arasında baktığımız zaman Türkiye’deki enerji tüketimi OECD ortalamasının beşte biri kadar. Yani bizden 5 kat daha fazla enerji kullanıyorlar ama buna karşılık ne var enerjiyi bizden iki kat daha verimli kullanıyorlar. Bizim enerji yoğunluğumuz onlardan ne yazık ki iki kat fazla. Rekabet edebilmek için enerji tüketimini onların seviyesine getirmek lazım. Uluslararası zorunluluklar bizi nereye itiyor işte Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Konferansı taraf olduk, bize şunu söylüyor 1990 yılındaki karbon emisyonlarının ne kadar bu karbon emisyonu 200 milyon ton şu an ne kadar 500 milyon ton. O 200 milyon tonu yarıya indirmemiz gerek 2030 yılına kadar. Bunun anahtarı da enerji verimliliği ve alternatif enerji kaynaklarının kullanılması. 2030 hedeflerine çok kolay ulaşırız. Sadece ikna olmamız gerek. Aslında uygulama merkezimizi de sanayiciyi, çalışanlarımızı ikna etmek için kurduk. Eğer ikna edersek 2030 hedeflerine çok kolay ulaşırız. Çünkü enerjiyi çok verimsiz kullanıyoruz” görüşünü dile getirdi.
“Tekstil sektöründe yüzde 60’lara varan tasarruf elde ediyoruz”
Çakal, “Enerji verimliliği kanunu gereğince işletmelerin alması gereken önlemler var. Biz aynı zamanda bakanlık tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketiyiz. Verimlilik çalışmalarını yaparken şunu gördük tekstil sektöründe yüzde 60’lara varan tasarruf elde ediyoruz. Yüzde 60 derken ayda 5 milyon lira elektrik faturası ödeyen işletmelerden bahsediyorum. Doğal gazda yüzde 40’lara varan tasarruf sağlayabiliyoruz. Otomotiv sektöründe yüzde 20’lere ulaşan tasarruflar yakaladık. Bunları alternatif enerji kaynakları ile destekliyoruz. Sadece güneş olarak düşünmemek lazım. Isı pompası dediğimiz toprak kaynaklı bir ısı var mesela. Topraktan faydalanabiliyoruz. Almanya’da çoğunlukla ısı pompası kullanılıyor ama ülkemizde maalesef çok az. Bunu teşvik etmek lazım. Sanayiciyi özendirmek gerekli” dedi.
“Katma değer sağlayamazsak para da istemiyoruz”
BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, sözlerini şöyle tamamladı:
“En son çalıştığımız bir tekstil fabrikasından örnek vereyim. Basınçlı hava hatlarında bir cihazımız var, ölçüm yaptık. 61 tane hat üzerinde kaçak bulduk. İşletmeci bunun farkında değil. O cihazla ölçtük ve o deliklerden kaçırdığı parayı hesapladık 405 bin lira çıktı yıllık. Yıllık 405 bin lira 61 tane delikten kaybediyor. Bunu engellediği zaman yatırım maliyeti ne kadar çıktı biliyor musunuz 6 bin lira… 6 bin liraya 61 tane delikten kurtulup yılda 400 bin lira tasarruf edebiliyor. Bunu sanayiciye anlatmamız, göstermemiz lazım. Bu işlerin bir maliyeti var soru işareti akıllara gelebilir. Şu konuda çok iddialıyız yönetim kurulu başkanımız bize dedi ki sanayiciye katkı sağlayamadıysanız ücret almayacaksınız. Biz şu şiarla yola çıktık. Biz çalışma yapalım. Para falan istemiyoruz. Eğer katma değer sağlayamazsak para da istemiyoruz.”
BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.