Bursa’nın fethi 3 boyutlu anlatılacak

Osmangazi Belediyesi’nin şehre değer katacak en önemli projelerinden biri olan ‘Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi’nin inşaat çalışmaları devam ederken, müzenin sanat bölümünü oluşturan panoramik resim ve 3 boyutlu platform çalışmalarında da sona gelindi.

Bursa’nın fethi 3 boyutlu anlatılacak

Bursa’nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu yansıtacak olan ‘Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi’nin kaba inşaatı tamamlanırken, kubbenin yerleştireceği çatı kısmında çalışmalar başladı.

Dünyanın en büyük ikinci tam panoramik müzesi olacak olan ‘Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi’nin panoramik resim ve 3 boyutlu platform çalışmalarında da bütün detaylar ortaya çıktı.

Bursa’nın fethi ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu en gerçekçi şekilde ziyaretçilere aktaracak panoramik resmin başlangıç noktası Saltanat Kapı olarak belirlendi. Osmanlı’nın köklü tarihini ifade edecek Ulu Çınar, Cilimboz Deresi, Pınarbaşı Suyu, Gökdere gibi yerler ve günlük hayatı temsil eden Türkmen kadınları, insan figürleri, koyun sürüleri ile çoban köpekleri gibi unsurlar da panoramik resimde yer alıyor.

2017 yılında hizmete açılacak

Panoramik resim ve 3 boyutlu platformun yapıldığı İstanbul’daki Panoramik Sanat Yapım Müzecilik A.Ş.’nin atölyesinde incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, müzenin 2017 yılında hizmete açılacağını söyledi.

Müzenin kaba inşaatının tamamlanarak kubbe bölümünde çalışmaların başladığının bilgisini veren Mustafa Dündar, “Müzenin inşaat çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken, İstanbul’da gerçekleştirilen panoramik resim ve 3 boyutlu platform çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. İnşaat çalışmalarına paralel olarak sanat bölümünde de çalışmalar tamamlanmak üzere. Kubbe içerisine yapılacak olan panoramik resim, ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir gök kubbe altında olduğu intibaını verecek. 3 boyutlu zeminin bitiminde yükselecek olan kubbedeki resim ile müze ziyaretçileri içine alarak asırlar öncesine götürecek 2017 yılı içerisinde müzeyi tamamlayarak hizmete açacağız. Bursa’mızın tanıtımı ve tarihimizin anlatımı adına güzel bir eser olarak ortaya çıkacak” dedi.

Proje tasarımı ve yönetmeni ressam Haşim Vatandaş da, panoramik resim ve 3 boyutlu platform çalışmalarının yüzde 80’inin tamamlandığını ifade ederek, “Panoramik resimde ve 3 boyutlu zeminde hangi objelerin olacağı kesinlik kazandı. Şuan fetih dönemini bütün gerçekçiliğiyle yansıtabilmek adına resimdeki detay çalışmalarını sürdürüyoruz. Yaklaşık 6 ay sonra bütün çalışmaları tamamlayarak, müzenin kubbesine yerleştireceğiz” diye konuştu.

Bursa’nın fethini anlatacak olan panoramik müze, 40 metre çaplı dairevi bir yapıda olup, tavanı elipsoit kubbe formunda olacak. Bu yapının alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacak. Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 3 boyutlu platforma, perspektife uygun olarak değişik boyutlarda, döneme ait mimari öğeler yer alacak.

Başkan Dündar, ‘Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi’nin maketinde yaptığı incelemenin ardından Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni gezdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X